VWE Automotive

Papieren kentekenbewijs bewaren bij opname in bedrijfsvoorraad

Op 1 januari 2014 is de Kentekencard door de RDW geïntroduceerd, waarmee belangrijke wijzigingen in de processen en procedures rond de tenaamstelling van voertuigen zijn ingegaan. Wij merken dat er nog veel onduidelijkheid is over de procedure rondom het in de bedrijfsvoorraad plaatsen van voertuigen die een papieren kentekenbewijs hebben. Deze onduidelijkheid kan nadelige gevolgen hebben voor u en het autobedrijf dat een voertuig van u koopt om eventueel te verkopen voor export. Daarom leggen we in deze e-mail uit welke stappen u moet ondernemen.

 

Volledige papieren kentekenbewijs in geval van export nodig!

Wanneer een voertuig wordt verkocht aan een buitenlandse koper en moet worden aangemeld voor export, dient er een compleet papieren kentekenbewijs óf een Kentekencard aanwezig te zijn. Als het kentekenbewijs niet compleet is, moet het exporterende autobedrijf een Kentekencard aanvragen, voordat het voor export kan worden aangemeld. Dit betekent € 2,90 extra kosten en vertraging, doordat de Kentekencard op zijn vroegst de volgende postbezorgdag wordt geleverd. Dit is eenvoudig te voorkomen door het complete papieren kentekenbewijs te bewaren na opname in de bedrijfsvoorraad. Indien een voertuig afkomstig is van een particulier moet deze toestemming geven om het papieren kentekenbewijs Deel IB te mogen bewaren.

 

Alle stappen op een rij

1. Een particulier, rechtspersoon of autobedrijf meldt zich bij u voor de verkoop van een voertuig (dus opname in uw bedrijfsvoorraad) met een papieren kentekenbewijs.

2. a) indien particulier: vraag de particulier het formulier ‘instemming bewaren papieren kentekenbewijs voor export’ (PDF) in te vullen.

    b) indien rechtspersoon: er hoeft geen toestemming te worden gevraagd voor het bewaren van het papieren kentekenbewijs IB.

    c) indien autobedrijf: er hoeft geen toestemming te worden gevraagd voor het bewaren van het papieren kentekenbewijs IB.

3. Bewaar het volledige papieren kentekenbewijs (deel IA, IB en II), zodat deze gebruikt kan worden bij het aanmelden voor export, door u of door een autobedrijf waaraan u het voertuig doorverkoopt.

 

Indien u géén toestemming krijgt het papieren kentekenbewijs deel IB te bewaren of het papieren kentekenbewijs niet compleet is, zal bij de verkoop aan een buitenlandse koper eerst een Kentekencard moeten worden aangevraagd. Het voertuig kan pas worden aangemeld voor export wanneer de Kentekencard is ontvangen. Hiermee loopt u dus vertraging op.

 

Vragen?

Vragen? Hebt u, na het lezen van de handleiding, nog vragen? Neem dan contact op met ons Klant Contact Center, via 088 - 893 7001 of info@vwe.nl. Vanwege de vele vragen die wij over de wijzigingen rondom de Kentekencard ontvangen kan de wachttijd bij het Klant Contact Center oplopen.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op