nieuwsbericht

Week 4: Aantal tenaamstellingen stijgt licht, export zet stijgende lijn voort

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Uit de cijfers blijkt dat het aantal tenaamstellingen afgelopen week licht gestegen is. Meer goed nieuws komt uit de hoek van de export, die stijgt namelijk voor de vierde achtereenvolgende week. Vooral occasions in de leeftijdscategorie van 5 tot 10 jaar zijn in trek.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Opnieuw minder auto’s in bedrijfsvoorraden gezet, maar aantal stabiliseert
Er zijn vorige week 57.695 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn net 100 auto’s minder dan de week ervoor (-0,2%). Daarmee zijn aantallen nu al enkele weken vrij stabiel. Maar wel op een niveau dat duidelijk lager ligt dan normaal in deze tijd van het jaar. In de hele maand januari zijn er 55.800 auto’s minder in voorraad zijn gezet dan in januari 2020. Dat is een daling van 19%. De belangrijkste oorzaak is de lockdown en daardoor gesloten showrooms. 

Inline Frame URL

Aantal tenaamstellingen groeit licht
Het aantal tenaamstellingen steeg wel licht in week 4: in totaal 23.620 auto’s. Dat is 2,4% meer dan de week ervoor. Het is weliswaar nog altijd 10% minder dan vorig jaar, maar de aantallen stijgen nu dus wel en laten zien dat het merendeel van afleveringen door blijft gaan.

Inline Frame URL

Export stijgt voor de vierde achtereenvolgende week
Vorige week zijn er 7.838 auto’s geëxporteerd. Dat is weer 5,3% meer dan de week ervoor. Sinds de jaarwisseling kwam de export elke week hoger uit dan de week daarvoor.


Van de leeftijdscategorie 5 tot 10 jaar oud werden de meeste auto’s geëxporteerd. Aantallen liggen daar zelfs 12% hoger dan vorig jaar. Export van jongere auto’s blijft daarentegen sterk achter bij vorig jaar. 

Inline Frame URL

Aantal APK’s daalt, maar blijft op niveau
Bij APK’s zette de dalende trend door. Vorige week zijn er 171.407 APK’s uitgevoerd; 4,8% minder dan in de week ervoor. Maar dat zijn nog altijd ruim 6.000 keuringen meer dan in dezelfde week vorig jaar, dus helemaal geen slecht resultaat.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op