Exporteren

Met de exportdiensten van VWE regel je gemakkelijk alle zaken rondom de export van een voertuig.

export

Waarom exporteren via VWE?


Stadagen van occasions beperken?
Het afzetgebied vergroten?
Hogere marges genereren?


Dat kan door occasions ook internationaal aan te bieden! Met de meest complete exportdiensten van VWE regel je gemakkelijk alle administratieve zaken rondom export én zorg je dat de buitenlandse koper met alle benodigde documenten vertrekt, zodat deze klant graag nog eens bij je terug komt. En met inmiddels meer dan 2,5 miljoen exporten via VWE op de teller, kennen we werkelijk alle ins en outs van export. Je kunt dan ook altijd rekenen op de hulp van onze exportspecialisten.

 

Hoe werkt het?


Alles rondom export
Met de exportdiensten van VWE regel je gemakkelijk alle zaken rondom de export van een voertuig: van het uitschrijven in Nederland tot aan de juiste documenten zodat de koper het voertuig kan importeren in het land van bestemming. Via het online platform meld je een voertuig aan voor export, waardoor het in Nederland uitgeschreven wordt. Daarnaast kun je gelijk aanvullende zaken regelen, zoals een exportkenteken, een tijdelijke verzekering en een Verklaring Typegoedkeuringsgegevens (een document met de technische gegevens van het voertuig dat een koper helpt bij het importeren). Ook een Factuurverklaring EUR.1 kun je via VWE regelen: bij een van de Servicepunten of gemakkelijk online bestellen.

Alles rondom BPM

Bij export van een voertuig binnen de EER kun je in veel gevallen als verkoper de rest-BPM terugvorderen. Hierdoor kun je voertuigen voor een lager bedrag aanbieden aan buitenlandse kopers. Maar dan moet je wel alle zaken rond hebben om de rest-BPM terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit werkt als volgt:

  1. Toon aan dat het voertuig in een EER-land is geregistreerd. Dit kan op verschillende manieren:
    • Vraag de koper om een kopie van de registratie in het land van bestemming toe te sturen. Deze kopie dien je als bewijs in bij de Belastingdienst.
    • Of vraag een tijdelijke registratie in een EER-land aan. Op die manier heb je direct bewijs in handen en ben je niet afhankelijk van de koper die bewijs moet toesturen. Via het online platform van VWE vraag je eenvoudig een tijdelijke EER-registratie aan: de Duitse brief (Fahrzeugbrief).
  2. Dien vervolgens een BPM-teruggaafverzoek (inclusief bewijs) in bij de Belastingdienst. Via het online platform van VWE kun je na een export binnen de EER direct een ingevuld formulier uitdraaien. Alles om zo snel mogelijk het bedrag aan rest-BPM terug te vragen!
     

Bereken de rest-BPM
 

Alles rondom BTW

Bij export van een voertuig buiten de EU kun je als verkoper het voertuig op 0%-BTW verkopen. Hierdoor kun je jouw voertuigen voor een lager bedrag aanbieden aan buitenlandse kopers. Maar dan moet je wel bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat je terecht het 0%-BTW-tarief hebt toegepast. Dat kan door te laten zien dat het voertuig de EU heeft verlaten, wat heel gemakkelijk gaat met een EAD Douanedocument. Het enige wat de buitenlandse koper moet doen, is het Douanedocument bij de EU-grensovergang te laten scannen. Vervolgens ontvang je een COE (Confirmation of Exit); het bewijs dat het voertuig de EU heeft verlaten.

Bij verkoop van een voertuig aan een bedrijf binnen de EU kun je ook op 0%-BTW verkopen. De zogenoemde intracommunautaire levering.  De koper moet beschikken over een geldig btw-identificatienummer. Je kunt hier controleren of het btw-nummer geldig is. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat het voertuig vervoerd is naar een ander EU land. Dit doe je aan de hand van jouw administratie: bestelformulier, orderbevestiging en transportformulieren (CMR vrachtrbrief).

Kortom: via het online platform van VWE regel je niet alleen de export, maar ook aanvullende zaken, zoals een tijdelijke verzekering, tijdelijke Duitse registratie en douaneformaliteiten. Hiervoor zijn erkenningen van de RDW en de Douane nodig. We adviseren hier graag in! Neem daarvoor contact met ons op via 088 – 893 7001 of info@vwe.nl.

 

Voordelen

Het meest complete exportpakket: alles onder één dak

Advies en support van exportspecialisten

Altijd de juiste exportdocumenten voor de buitenlandse klant

Tijdelijke verzekeringen aanbieden via een zeer betrouwbare verzekeraar

Aanmelden


Wil je exporteren via VWE? Vul dan onderstaand je gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op.

Contact over exporteren

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat je een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Verplichte velden

 

Deze dienst integreren in een dealer- of garagemanagementsysteem?


Met de XML-mode mogelijkheden van VWE kun je deze dienst eenvoudig integreren in je garagesoftwarepakket. Leveranciers van dealer- of garagemanagementsystemen kunnen veel van de diensten van VWE in hun eigen product inbouwen, via webservices. 
 

Lees meer over de webservices van VWE 

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op