nieuwsbericht

Aanbod van zeer jonge occasions bijna gehalveerd

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Deze week zien we een daling op alle fronten. Wat de bedrijfsvoorraden betreft, die liggen ondanks de daling op hetzelfde niveau als in 2019. Dat geldt niet voor elk deel van de markt: het aanbod van zeer jonge occasions ligt maar liefst 45% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.  

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Lichte daling in bedrijfsvoorraden, met name zeer jonge occasions zijn erg schaars  

Er zijn vorige week 58.375 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 800 minder dan de week er voor. Dat is een daling van 1,4%. En ook ongeveer het verschil met vorig jaar; toen werden er in dezelfde week 1,5% meer auto’s in voorraad gezet.

Toch liggen de totale voorraden nog altijd op hetzelfde niveau als vorig jaar; zelfs net wat groter. Over de hele linie bekeken lijkt er nog geen tekort aan occasions. Maar in sommige delen van de markt zijn er wel veel minder auto’s beschikbaar. Met name de zeer jonge occasions zijn schaarser geworden; voorraden van auto’s jonger dan een jaar zijn nu 45% kleiner dan een jaar geleden. 

Inline Frame URL

Tenaamstelligen weer naar beneden na korte opleving 
Na een kleine opleving in de voorgaande week, was er vorige week weer een daling in het aantal tenaamstellingen. Er werden 22.757 auto’s tenaamgesteld, een afname van 3,9%. Vooral de piek die er altijd in het weekend te zien is, was afgelopen weekend een stuk kleiner.

Inline Frame URL

Exportdaling van 13 procent
De export is vorige week verder gedaald. Er werden 6.904 auto’s geëxporteerd, wat 2,9% minder is dan de week ervoor. En voor het eerst sinds de zomervakantie dat het weektotaal onder de 7.000 uitkomt. En het betekent ook dat er maar liefst 13% minder werd geëxporteerd dan vorig jaar. De beperkende maatregelen in veel landen en soms gedaalde vraag zijn hier de redenen voor.

Inline Frame URL

Minder APK’s passen in seizoenstrend
Afgelopen week zijn er 140.833 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er 3,1% minder dan in de week ervoor. Voor een deel is dit een gebruikelijk seizoenspatroon, vooral veroorzaakt doordat er in het laatste kwartaal van het jaar meestal minder auto’s nieuw zijn verkocht. 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?

Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op