nieuwsbericht

Bedrijfsvoorraad auto’s krimpt fors, laagste aantal in 3 maanden tijd

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Deze week zien we het aantal tenaamstellingen wegzakken, na twee weken van stijging. Wel zijn er regionaal verschillen te zien: de ene provincie doet het beter dan de andere. De export stijgt voor de tweede achtereenvolgende week. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Trendbreuk bij bedrijfsvoorraden, forse krimp van 6,8 procent
Het aantal auto’s dat in bedrijfsvoorraden wordt gezet, daalde fors vorige week. Bijna 4.000 auto’s minder dan de week ervoor, een daling van 6,8%. Daarmee kwam het aantal auto’s uit op 54.436, het laagste aantal in 3 maanden tijd.

De voorraden auto’s jonger dan een jaar zijn nu maar liefst 45% kleiner dan een jaar geleden. De voorraden personenauto’s van een jaar of ouder, de echte occasions dus, liggen wel ruim 5% boven het niveau van vorig jaar.
 

Inline Frame URL

Opnieuw minder tenaamstellingen
Ook het aantal tenaamstellingen daalde, maar wel minder sterk dan vorige week. In totaal werden er vorige week 21.760 auto’s tenaamgesteld; 2,7% minder dan de week ervoor. Dit is ook duidelijk minder dan vorig jaar. Er lijken toch veel mensen huiverig om gezien het toenemend aantal besmettingen een auto te gaan kopen.

Inline Frame URL

Dalende export, vooruitzicht niet positief
Vorig week zijn er 6.928 auto’s geëxporteerd. Dat zijn er ruim 300 minder dan de week ervoor; een afname van 4,3%. En natuurlijk liggen aantallen nog altijd een stuk lager dan vorig jaar. Met de aangekondigde lockdowns in Duitsland en Nederland zal dat komende tijd niet beter worden.

Inline Frame URL

Aantal APK’s met 5 procent omhoog
Nadat het aantal APK’s 2 weken terug behoorlijk terugliep, is dit vorige week weer gestegen naar het niveau van daarvoor. In totaal zijn er 135.657 keuringen uitgevoerd; dat betekent een stijging van 5,0% ten opzichte van de voorgaande week. Toch is het nog wel minder dan vorig jaar.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op