nieuwsbericht

Belangrijke wijziging rondom rijklaarkosten voertuigen

Per 1 november treedt een belangrijke wetswijziging in rondom geadverteerde adviesprijzen van auto’s. Vanaf dat moment moeten de kosten voor het rijklaar maken van een auto (of de afleverkosten) in de geadverteerde adviesprijs zijn opgenomen. Hiermee wil de Autoriteit Consument & Markt een einde maken aan aparte kosten die bovenop de geadverteerde prijs worden gerekend.

Hoe moet de prijs opgebouwd worden?
De prijs die u in uw advertentie noemt, moet inclusief onvermijdbare rijklaarkosten zijn. Als een koper de auto zonder extra’s koopt, moet dit dus de prijs zijn die hij betaalt.

grafiek

Wat zijn onvermijdbare rijklaarkosten?
Onvermijdbare kosten zijn alle kosten die een consument verplicht moet betalen voordat hij met de auto weg kan rijden. U kunt denken aan kosten zoals reinigen en poetsen van de carrosserie, de afleverbeurt, kentekenplaten en leges. Verder bepaalt u zelf welke kosten onvermijdbaar zijn. Biedt u optioneel het Occasion Garant Plan aan, dan zijn dit geen onvermijdbare kosten en hoeft u dit niet bij de totaalprijs op te tellen.

Wat betekent dit voor u?
Deze wijziging betekent dat de prijs waarmee u adverteert een totaalprijs moet zijn. Als u onvermijdbare rijklaarkosten in rekening brengt, kunt u deze in Mijn VWE bij de prijs optellen en dit als totaalprijs invoeren. In de opmerkingen bij een advertentie kunt u specificeren welk onderdeel van de prijs de rijklaarkosten betreft.

We adviseren u om deze regelgeving te volgen. Vanaf 1 november zal de Autoriteit Consument & Markt bedrijven beboeten die rijklaarkosten niet in de geadverteerde adviesprijs meerekenen.

Vragen?
Heeft u hier nog vragen over? Op deze pagina van de ACM worden veelgestelde vragen over de rijklaarkosten beantwoord. Lees hier ook welke vragen de BOVAG beantwoord over afleverkosten.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op