nieuwsbericht

Bijna 60.000 auto’s in voorraad gezet, beste week van 2021 tot nu toe

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. De verkoopcijfers van de Nederlandse occasions gaan opnieuw omhoog in week 5, zowel bij de tenaamstellingen als bij de export. Ook het aantal auto’s dat aan de bedrijfsvoorraad wordt toegevoegd stijgt.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Bijna 60.000 auto’s in voorraad gezet, beste week van 2021
Vorige week zijn er 59.682 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er bijna 2.000 meer dan de week ervoor, een toename van 3,4%. Daarmee was het ook de beste week van dit jaar tot nu toe. Maar aantallen liggen nog altijd lager dan vorig jaar. In dezelfde week van 2020 werden er ruim 68.000 auto’s in voorraad genomen; dit jaar blijven aantallen daar bijna 13% bij achter. 

Inline Frame URL

Opnieuw meer tenaamstellingen, vooral Aziatische merken in de lift
Ook het aantal tenaamstellingen steeg vorig week. In totaal zijn er 24.271 auto’s tenaamgesteld. Dat zijn er 2,8% meer dan de week ervoor. 

De top 3 meest verkochte merken occasions zijn Volkswagen, Peugeot en Opel. Verkopen van een aantal Aziatische merken liggen flink hoger dan vorig jaar; vooral van Hyundai, Nissan, Kia en Toyota. Honda is daar een uitzondering op; daarvan blijven verkopen juist achter.

Inline Frame URL

Export stijgt voor de vijfde week
Er zijn vorige week 8.174 auto’s geëxporteerd. Ook dat is het hoogste aantal dit jaar. En een stijging van 4,3% ten opzichte van de week ervoor. Toch is het nog altijd 9,8% minder dan vorig jaar. Gezien de lockdowns, avondklokken en andere voor vervoersbeperkende maatregelen is dit geen slecht resultaat. 

Inline Frame URL

APK’s: voorsprong op vorig jaar bijna verdampt
Net als in de voorgaande weken bleef het aantal APK’s dalen. Er zijn vorige week 160.404 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er 6,4% minder dan in de week ervoor. Daarmee is de voorsprong ten opzichte van vorig jaar, die er begin januari was, nu vrijwel helemaal verdampt. Aantallen liggen nog net wat boven die van vorig jaar.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op