header

Coronamaatregelen doen import en export occasions dramatisch dalen

Opvallend veel meer APK’s | Occasionverkopen nemen met 7,2% af
 

De beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen hebben grote effecten op de automarkt. VWE Automotive heeft de data bekeken om zo inzicht te kunnen geven in de actuele ontwikkelingen op het gebied van personenauto’s. Hiervoor wordt gekeken naar aantallen transacties in de periode van 1 tot 25 maart 2020, en deze cijfers worden vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Import
De import van occasions is sterk gedaald. Deze maand zijn er nog geen 4.000 gebruikte personenauto’s geïmporteerd. Dat is 63% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Behalve door onzekerheid over de markt, komt dit ook doordat RDW de uitvoering van keuringen drastisch beperkt heeft. 

De registraties van nieuwe auto’s bleven redelijk op peil. Het aantal nieuwe auto’s lag 10% lager dan vorig jaar. Onder particuliere kopers was de daling geringer, namelijk 6%. Leasemaatschappijen en andere zakelijke kopers namen 10% minder nieuwe auto’s af. Deze auto’s zijn veelal in een eerdere periode besteld, en afleveringen lopen wel door.

Ontwikkeling import personenauto’s
grafiek

Bron: VWE Automotive

 

Occasion verkopen
De verkopen van occasions dalen. De verkopen tussen consumenten onderling zijn deze maand met 8,7% gedaald. Autobedrijven wisten de schade iets beperkter te houden, maar het aantal door hen verkochte occasions komt tot nu toe nog wel 6,5% lager uit. In totaal kochten consumenten 7,2% minder occasions dan vorig jaar. 

grafiek

Bron: VWE Automotive 
 

Export
De export van occasions is sterk gedaald. Doordat veel grenzen gesloten zijn, komen er veel minder buitenlandse kopers naar ons land. Over de periode van 1 tot 25 maart is de daling 22%. Maar de laatste week bedraagt de daling meer dan 40%. Over de complete maand wordt een forse terugval verwacht. De export naar de belangrijke markten Polen, Roemenië en Libië is sterk gedaald. Opvallend is dat export naar een aantal bestemming is toegenomen. Naar Litouwen, Oekraïne en Nigeria zijn er deze maand meer auto’s geëxporteerd dan vorig jaar.
 

Ontwikkeling export personenauto’s

grafiek

Bron: VWE Automotive 
 

APK
Voor de APK-markt zijn de gevolgen heel anders. Hier groeien de aantallen zelfs. Deze maand zijn er namelijk al 5,3% meer APK’s uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Werkplaatsen blijven open. Wellicht zijn consumenten nu geneigd eerder een afspraak voor APK te maken doordat ze meer tijd hebben om naar de garage te gaan.

Gekeken naar de ontwikkeling per provincie, valt op dat de stijging het grootst is in de provincies waar de coronacrisis het sterkst is en al langst aan de gang is. In Noord-Brabant werden er 10% meer APK’s uitgevoerd, in Limburg zelfs 19% meer. In alle andere provincies lag het aantal uitgevoerde APK’s in de eerste weken van maart ook hoger dan in dezelfde periode van 2019.
 

Ontwikkeling APK’s

grafiek

Bron: VWE Automotive 

 


VWE houdt deze cijfers van maandag t/m vrijdag bij op: 
www.vwe.nl/actualiteiten 

N.B. alle cijfers in dit bericht hebben uitsluitend betrekking op personenauto’s, met voorlopige cijfers over 1 tot 25 maart 2020.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op