nieuwsbericht

Daling méér occasionverkoop zichtbaar

De uitbraak van de coronacrisis heeft flinke impact op de automotive branche. De afgelopen periode zijn er positieve ontwikkelingen en vanuit de data zien we dat de markt zich herstelt. Met de data van VWE Automotive geven we wekelijks via onder meer Data Science-modellen inzicht in hoe de occasionmarkt voor zich op de belangrijkste fronten ontwikkelt. Want welke impact hebben nieuwe maatregelen op de in- en verkoop en onderhoud van auto’s?

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Het aantal auto’s dat werd tenaamgesteld daalt nu al drie weken achter elkaar. Afgelopen week met 2,2%, waarmee het totaal uitkwam op 23.937 auto’s. Toch is dit in vergelijking met vorig jaar nog steeds goed. Elke werkdag in september lag het aantal tenaamgestelde auto’s namelijk hoger dan vorig jaar. Over de hele maand zelfs gemiddeld 8,4% hoger. Dit laat zien dat consumenten nog altijd veel auto’s kopen.

Inline Frame URL

Ook lichte daling bedrijfsvoorraad
Vorige week zijn er 54.350 auto’s in de bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 3,0% minder dan de week ervoor. Daarmee zijn de aantallen veel sterker teruggelopen dan in de week ervoor. Dit komt mede doordat er vorige week minder auto’s zijn verkocht, waardoor er minder voertuigen vanuit de inruil beschikbaar komen en worden verhandeld.

Inline Frame URL

Exportvoertuigen interessanter voor Nederlandse markt
Ook de export liet vorige week een daling zien. Met 7.400 auto’s kwam het totaal 3,7% lager uit dan in de voorgaande week, en vrijwel evenveel als de week daarvoor. De export blijft dus wat achter bij vorig jaar. Dit komt onder meer doordat het aanbod in ons land beperkt is. Ook Nederlandse autobedrijven zijn vaker in de markt om occasions te kopen die buitenlandse handelaren interessant vinden.

Inline Frame URL

Stijging APK-marktaandeel bij universeel autobedrijven
Afgelopen week zijn er 141.992 APK’s uitgevoerd. Dat is 1,3% minder de week ervoor. De laatste vier weken schommelt het aantal APK’s rond dit niveau. Het aantal is ongeveer gelijk aan vorig jaar in de dezelfde periode.

De universele autobedrijven doen het daarbij goed deze maand. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging van door universelen uitgevoerde APK’s bijna twee keer zo sterk als bij de merkdealers. Hierdoor is het totale marktaandeel van universele autobedrijven bij APK’s gestegen van 76,0% vorig jaar naar 77,2% nu.
 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op