nieuwsbericht

De cabrio schiet wederom door het dak

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Aantal occasions nieuw in voorraad hoger dan vorig jaar
Vorige week zijn er 51.446 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dit is een lichte daling (-1.8%) ten opzichte van de week ervoor. Vanwege de vakanties ligt de inkoop voor de eigen voorraad in deze periode altijd wat lager. Het aantal ORB’s ligt wel 5,7% hoger dan in dezelfde week vorig jaar, dus dit is zeker geen slecht resultaat.

Inline Frame URL

Nog steeds relatief veel verkopen in de zomer
Het aantal tenaamstellingen daalde sterker dan ORB’s, namelijk met 5,1% ten opzichte van de week ervoor. Met een totaal van 24.270 auto’s is het laagste niveau sinds begin mei bereikt. Dat de aantallen sterk afnemen in de zomer is een normale ontwikkeling. De daling is dit jaar zelfs een stuk minder sterk dan gebruikelijk. Dat zagen we afgelopen weken al, en ook vorige week lag het aantal tenaamstellingen maar liefst 17% boven het aantal vorig jaar. Er worden nog steeds relatief veel occasions verkocht.

Dit zijn de best verkochte auto’s
De best verkochte occasions blijven de hatchbacks; hiervan werden er 11% meer verkocht dan begin augustus 2019. Opvallend is de populariteit van cabrio’s; zowel softtops als cc’s met klapdak worden veel meer verkocht dan vorig jaar. Net als de verkopen van fietsen en boten lijkt ook deze markt te profiteren van corona. 

Inline Frame URL

Export op normaal niveau
Het aantal exporten daalde vorige week met maar liefst 10,1%, naar een totaal van 6.729 auto’s. Ook in veel exportbestemmingen staan activiteiten door de vakantieperiode op een laag pitje. Er worden ongeveer evenveel exporten gedaan als vorig jaar in deze tijd, dus het is een normaal verloop.

Inline Frame URL

Wederom een daling in aantal APK’s
Vorige week zijn er maar 108.400 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er 4,4% minder dan de week ervoor. Daarmee is de daling minder sterk dan in de twee voorgaande weken. Wel is het aantal APK’s hiermee op het laagste niveau van 2020 beland. Gezien het verloop vorig jaar en doordat volgende week mensen veel mensen terug zijn van vakanties, zal de markt dan waarschijnlijk weer aantrekken.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op