nieuwsbericht

De kou is uit de lucht, cijfers occasionmarkt schieten omhoog

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Nu koning Winter heeft plaatsgemaakt voor lenteweer, schieten de  cijfers net zo hard omhoog als de temperatuur: met dubbele cijfers. Helaas liggen de verkopen nog wel onder het niveau van 2020.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Flink meer auto’s in voorraad gezet
Er zijn vorige week 53.147 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 15,6% meer dan de week ervoor, toen het winterse weer een sterke daling had veroorzaakt. Toch ligt ook het aantal van vorige week nog duidelijk onder het niveau van de eerste vijf weken van dit jaar, toen er telkens een aantal van 58.000 a 60.000 werd gerealiseerd, Een aantal dat in februari 2020 ook gebruikelijk was.

Inline Frame URL

Bijna een kwart meer tenaamstellingen dan een week eerder    
Ook de tenaamstellingen lieten een fors herstel zien. In totaal zijn er 22.595 personen- en lichte bedrijfsauto’s tenaamgesteld. Dat zijn er 22,1% meer dan de week ervoor. Net als bij ORB’s, liggen aantallen hier nog wel bijna 7% onder het niveau van een jaar geleden.

In vrijwel alle segmenten auto’s wordt er minder verkocht dan vorig jaar. Het enige segment dat groeit is ‘Super sport’, met als best verkopend model de Porsche 911, maar in aantallen is dat natuurlijk zeer klein. Verder verkopen de wat grotere SUV's in verhouding nog wel goed.

Inline Frame URL

Export stijgt, maar lockdowns in Europa blijven vraag drukken
De export steeg wat minder sterk. Namelijk met 7,2% naar een totaal van 7.581 auto’s. Dat is wel in lijn met aantallen in januari. Maar toen, en ook nu nog, wordt er minder geëxporteerd dan vorig jaar, vanwege grensbeperkingen en lockdowns en daardoor teruggelopen vraag in een aantal landen.

Inline Frame URL

Ook APK’s stijgen hard, op zelfde niveau als in 2020
Vorige week zijn er 157.950 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan de week ervoor, een stijging van 23,9%. In de eerste helft van de week bleven aantallen nog achter, maar tegen het einde van de week werden er meer APK’s gedaan dan vorig jaar.
 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met VWE Automotive via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op