VWE Automotive

Dienst in de spotlight: EAD Sagitta

Verkoopt u uw voertuigen aan buitenlandse kopers buiten de EU? Dan kunt u de voertuigen op 0%-BTW verkopen, waardoor ze voor de kopers een stuk aantrekkelijker zijn! Echter moet u wel bewijs aanleveren bij de Belastingdienst dat het voertuig ook echt de EU heeft verlaten. Met de dienst 'EAD Sagitta' van VWE verzorgt u dit bewijs heel eenvoudig!

Bij een export buiten de EU, moet er aangifte ten uitvoer worden gedaan bij de Douane en een Douanedocument worden opgemaakt. Hiermee verkrijgt u een Conformation of Exit (COE) als bewijs, waarmee u bij de Belastingdienst kunt aantonen dat het voertuig de EU heeft verlaten en dat u het voertuig dus terecht op 0%-BTW heeft verkocht. Het Douanedocument kan worden aangevraagd bij de VWE Servicepunten, maar u kunt het ook heel eenvoudig zelf online doen.

Zelf online de aangifte verzorgen
Via Mijn VWE kunt u in een handomdraai de aangifte ten uitvoer verzorgen en een Douanedocument uitdraaien. Het proces is gekoppeld aan de exporttransactie (OREH), waardoor u gegevens niet dubbel hoeft in te voeren. U kunt dus direct na de exporttransactie, met één druk op de knop een Douanedocument afdrukken.

De voordelen van EAD Douanedocument via VWE:

  • Vanaf uw bedrijfsadres aangifte ten uitvoer doen

  • Het voertuig hoeft niet te worden vervoerd naar een expediteur

  • Na een exporttransactie direct het Douanedocument aanvragen

  • Elektronisch archief van meldingen verlaten EU (COE-meldingen)

  • VWE kan de aanvraag van uw Sagitta vergunning regelen


Sagitta vergunning nodig
Om zelf een Douanedocument te kunnen aanvragen, heeft u een ‘Sagitta vergunning’ nodig. Indien u Douanedocumenten wilt aanvragen voor voertuigen die niet in uw voorraad staan, heeft u aanvullend daarop een ‘Expediteur vergunning’ nodig. Beide vergunningen zijn aan te vragen bij de Douane, maar VWE kan de aanvraag ook voor u verzorgen.

Wanneer u geen vergunning wilt aanvragen, kunt u ook gebruikmaken van de vergunning van VWE. Neem hiervoor contact met ons op, via 088 – 893 7001.

Meer weten?
Wilt u ook gebruik maken van EAD Sagitta via VWE? Meld u dan nu aan voor de module Export via deze pagina, of neem contact op met het Klant Contact Center via info@vwe.nl of 088 – 893 7001. Meer informatie over de verwerking van een transactie buiten de EU leest u hieronder:

Hoe werkt het?
Via Mijn VWE doet u de aangifte ten uitvoer en drukt u het Douanedocument af. U geeft het Douanedocument aan de buitenlandse koper mee als begeleidingsdocument van het te exporteren voertuig. Bij het verlaten van de EU laat de koper de barcode (MRN code) op het Douanedocument scannen. U krijgt daarvan een elektronische melding (COE: Confirmation of Exit), wat het bewijs is dat de auto de EU heeft verlaten.

Maak het dossier compleet
Wat moet u bewaren in het dossier voor een transactie buiten de EU (dus een 0%-BTW transactie)?

  • Kopie factuur (gericht aan buitenlandse koper met adres buiten de EU;

  • Kopie legitimatie van de koper;

  • Kopie Kentekencard of kentekenbewijs Deel IA;

  • Kopie Douanedocument;

  • COE (Confirmation of exit) of een door de Douane afgestempeld origineel Douanedocument of alternatief bewijs.

Let op! In het geval van een afgestempeld Douanedocument of alternatief bewijs, moet u zelf melding bij de Douane doen dat er een alternatief bewijs is. Hiermee voorkomt u dat de aangifte ongeldig wordt verklaard.

Twijfel over het bewijs?
Heeft u twijfels over het dossier of over de juistheid van het bewijs? Neem dan contact met ons op, via 088 – 893 7001. Onze exportexperts geven u graag advies.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op