nieuwsbericht

Diesels steeds kleiner onderdeel van stijgende occasionverkoop

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Wat deze week opvalt is dat het aantal tenaamstellingen eindelijk weer stijgt, na drie weken van teruglopende aantallen. Alleen zijn occasions met een dieselmotor niet in trek, zo blijkt.  

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Aantal auto’s in voorraad blijft stabiel  
 Vorige week zijn er 59.174 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn 830 auto’s ofwel 1,4% meer dan de week ervoor. Het aantal auto’s dat in voorraad wordt genomen is nu al vier weken op rij vrij stabiel. Ook ligt het op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. 

Inline Frame URL

3,3 procent meer tenaamstellingen 
Na een periode van drie weken met teruglopende aantallen tenaamstellingen, is deze trend vorige week gekeerd. In week 44 zijn er 23.680 auto’s tenaamgesteld. Dat zijn er 3,3% meer dan in de voorgaande week. Dit is weliswaar nog steeds wat minder dan vorig jaar, maar dat het nu weer stijgt geeft aan dat het vertrouwen bij consumenten niet verder afneemt.

Vooral minder diesels tenaamgesteld 
Consumenten kochten vooral veel minder occasions met dieselmotor dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal benzineauto’s nam licht af. Er is wel sterke groei is bij volledig elektrische auto’s; consumenten kocht een 25% meer van dergelijke occasions dan vorig jaar. Hierin spelen het grotere aanbod en de aankoopsubsidie een rol. 

Inline Frame URL

Export weer in de min 
De export is vorige week gedaald. Er werden maar 7.111 auto’s geëxporteerd, 4,1% minder dan de week ervoor. De export van occasions ligt al een aantal weken op een laag niveau vanwege de reisbeperkingen en andere maatregelen die er voor de meeste exportlanden gelden. Toch wordt er nog altijd bijna 3x zoveel geëxporteerd als op het dieptepunt van de crisis afgelopen voorjaar. 

Inline Frame URL

APK’s blijven boven het niveau van 2029  
Ook het aantal APK’s liep terug. Afgelopen week zijn er 145.341 APK’s uitgevoerd; 3% minder dan in de week ervoor. Toch ontwikkelt de markt zich helemaal niet slecht; ook vorig jaar namen aantallen in deze tijd van het jaar af en het APK-volume ligt net als in voorgaande weken boven het niveau van 2019. 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op