nieuwsbericht

Explosieve groei import occasions, export daalt licht

VWE occasion kwartaalbericht

Meer occasions verkocht
Consumenten kochten in het tweede kwartaal van 2015 meer occasions. Deze werden vaker bij autobedrijven gekocht; zij verkochten 5,4% meer gebruikte personenauto’s (B2C) dan vorig jaar. Na een periode van dalingen lieten de verkopen van personenauto’s tussen consumenten onderling (C2C) nu ook weer groei zien (+3,3%).

Totale occasionverkopen

grafiek

Van de meest verkochte occasion, de Volkswagen Polo, stegen de verkopen sterk ten opzichte van vorig jaar (+18,4%). Ook andere occasions uit het B-segment, zoals de Renault Clio en Toyota Yaris, werden meer verkocht. Opvallend is dat verkopen van enkele populaire auto’s uit het kleinere A-segment juist daalden, zoals de Peugeot 107, Renault Twingo en Fiat Panda.

Top 5 modellen B2C occasionverkopen personenauto’s

grafiek

Sterke groei import
In het tweede kwartaal van 2015 is de import van occasions verder gestegen. Bij personenauto’s stegen de aantallen met maar liefst 30,8% ten opzichte van vorig jaar. Bij bedrijfsauto’s zelfs met 40,9%. In de eerste helft van dit jaar zijn er daarmee 30% meer occasions geïmporteerd dan in de eerste helft van 2014. Vooral jonge kleinere personenauto’s worden meer geïmporteerd om te voorzien in de sterke vraag hiernaar bij Nederlandse consumenten.

Import occasions

grafiek

Er zijn afgelopen kwartaal ruim 70% meer gebruikte Volkswagen Polo’s en Toyota’s Yaris geïmporteerd dan vorig jaar. Bij de Renault Clio Estate was er zelfs sprake van een verdubbeling; daarentegen daalden de importen van de grotere Mégane Estate. De top 5 meest geïmporteerde modellen is exact gelijk gebleven de top 5 van het eerste kwartaal van 2015.

Top 5 modellen occasionimport personenauto’s

grafiek

Minder export
De export van personenauto’s daalde in het tweede kwartaal met 2,1% ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste exportbestemmingen bleven gelijk, met Polen als grootste markt. Export naar Duitsland, Libië en Roemenië liep wat terug.

Bij lichte bedrijfsauto’s was de daling ten opzichte van vorig jaar met -28,3% zeer sterk. Dit komt vooral door de moeilijke situatie in Oekraïne, voorheen de grootse exportmarkt voor bedrijfsauto’s. Ook voor de export van bedrijfsauto’s was Polen het afgelopen kwartaal de grootste markt, met Roemenië als goede tweede. Voor Oekraïne zien we tussen kwartaal 1 en 2 een licht herstel.

Export occasions

grafiek

De Volkswagen Golf bleef veruit het meest geëxporteerde model, met vrijwel gelijkblijvende aantallen. Export van de Opels Zafira en Astra wagon liep terug, maar de sterkste dalingen zijn te zien bij de Aziaten Kia Sportage, Toyota Prius en Toyota Avensis wagon. Auto’s waarvan de export toenam zijn de Renault Scénic (+10% t.o.v. vorig kwartaal), de BMW 3-serie touring (+13%) en de VW Polo (+14%). Deze laatste is opvallend, omdat de import van de Polo sterk toenam en dit inmiddels de meest geïmporteerde occasion is.

Top 5 modellen occasionexport personenauto’s

grafiek

Bron: VWE Trendweb

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op