VWE Automotive

Geslaagde nieuwjaarstest voor procedures rond Kentekencard

Na een lang traject van voorbereiding is het zover: de Kentekencard voor auto’s en andere motorvoertuigen is een feit! Om er zeker van zijn dat alle achterliggende processen soepel verlopen, voerde de RDW samen met Boonstra Schadevoertuigen en Intertrans Automotive op nieuwjaarsdag een uitgebreide test uit.

 

Voor autobedrijven is nieuwjaarsdag niet direct de dag waarop ze de meeste klanten begroeten. Boonstra Schadevoertuigen in Drachten en Intertrans Automotive in Holten hadden op de eerste dag van het nieuwe jaar echter wel de handen vol. Reden: een praktijktest van de nieuwe procedures rond de kentekenregistratie voor auto’s. Vanaf 1 januari wordt bij elke nieuwe tenaamstelling van een voertuig immers een Kentekencard – een plastic kentekenbewijs op creditcardformaat – uitgereikt, in plaats van het bekende papieren kentekenbewijs. Aan de introductie van deze kentekencard is door de RDW en betrokken branchepartners als VWE de afgelopen jaren hard gewerkt. Tijdens de op 1 januari uitgevoerde praktijktest moest duidelijk worden of alle administratieve processen voor de kentekencard goed functioneren.

 

Makkelijker geworden
Voor Boonstra Schadevoertuigen in Drachten bestond de test uit alle transacties die binnen het bedrijf dagelijks voorkomen: het aanmelden van een auto voor export, tenaamstelling en vrijwaring. “Wat mij betreft zijn al deze transacties soepel en zonder problemen verlopen. De test was ook grondig voorbereid”, aldus directeur Sjors Boonstra. “We zijn door VWE benaderd met de vraag of we aan dit initiatief wilden meewerken, dat wilden we graag doen. Het was prettig om samen met mensen van de RDW kennis te maken met het nieuwe systeem. We zullen aan een andere werkwijze moeten wennen, maar ik verwacht dat we over een paar dagen al niet beter weten. Ik kan nu al zeggen dat het werk voor ons makkelijker is geworden.”

 

Project MTV is nog niet klaar

Zoals gezegd is er binnen VWE, sinds de eerste aankondiging van de kentekencard, hard gewerkt aan het stroomlijnen van de achterliggende procedures. Het project kreeg de gevleugelde naam MTV, ofwel Modernisering Tenaamstelling Voertuigen. Voor projectmanager Eric Gouw van VWE zit een groot deel van het werk erop, maar dat betekent zeker niet dat het project klaar is: “Samen met een aantal klanten hebben we in de laatste maanden van het jaar alle processen uitgebreid getest, maar deze tests bij Boonstra Schadevoertuigen en Intertrans Automotive waren heel belangrijk om te zien of alles ook op locatie goed functioneert. Gelukkig was dat het geval. Terwijl de RDW in Drachten de test begeleidde, zaten op ons kantoor in Heerhugowaard mensen achter het scherm om een en ander te volgen. De overgang is hectisch geweest, met vooral veel gebruikersvragen. De komende weken houden we vinger aan de pols en ik verwacht dat autobedrijven na een korte periode van gewenning kunnen overgaan tot de orde van de dag. Dat zal de praktijk moeten uitwijzen.”
 

Nuttige links
Kijk voor meer informatie en duidelijke filmpjes over de nieuwe kentekencard op rdw.nl/kentekenprocessen. Ook is veel informatie te vinden op vwe.nl/mtv.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op