vwe

Goed begin 2015 met stijging occasionverkopen in eerste kwartaal

VWE occasion kwartaalbericht

De occasionmarkt is in 2015 goed gestart. In het eerste kwartaal verkochten autobedrijven 5,5% meer occasions aan consumenten (B2C) dan in het eerste kwartaal van 2014. De verkopen van lichte bedrijfsauto’s groeiden ook, echter met 0,6% was die stijging veel kleiner. Verkopen tussen consumenten onderling (C2C) daalden fors ten opzichte van vorig jaar.

Totale occasionverkopen

grafiek

De Volkswagen Polo heeft de positie van meest verkochte occasion weer terugveroverd op concurrent Opel Corsa. Verder steeg het aantal verkochte Renault Twingo’s opvallend veel. Ook voor andere kleine auto’s uit het A-segment (buiten de top 5), zoals de Volkswagen Up!, Toyota Aygo en de Kia Picanto, hadden occasionkopers een groeiende belangstelling.

Top 5 modellen B2C occasionverkopen personenauto’s

grafiek

Import groeit sterk
De import van occasions is in het eerste kwartaal verder gestegen. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar, vooral jongere kleine, occasions in ons land, werden er maar liefst 28,8% meer personenauto’s geïmporteerd dan in het eerste kwartaal van 2014. De markt voor geïmporteerde bedrijfsauto’s is kleiner, maar ook deze liet een sterke groei zien.

Import occasions

grafiek

Er zijn 55,3% meer gebruikte Volkswagen Polo’s geïmporteerd dan vorig jaar. Hierdoor heeft deze auto de Volkswagen Golf ingehaald als meest geïmporteerde model. Bij de Toyota Yaris, Renault Clio en Nissan Note was de groei zelfs nog sterker.

Top 5 modellen occasionimport personenauto’s

grafiek

Export blijft teruglopen
Er zijn in het eerste kwartaal minder occasions geëxporteerd dan vorig jaar. Bij personenauto’s daalde de export 7,1% ten opzichte van het eerste kwartaal 2014, bij lichte bedrijfsauto’s daalde dit zelfs met 16,7%. De export van personenauto’s laat al sinds 2013 een dalende trend zien.

Export occasions

grafiek

Voor personenauto’s blijft Polen de belangrijkste exportbestemming. Export naar Libië liep wat terug. Daarentegen groeide de export naar België, dit land staat op de tweede plaats van grootste exportmarkten. De export van bedrijfsauto’s naar het belangrijkste exportland Oekraïne, is voor de tweede keer binnen enkele jaren ingestort. Daardoor is Polen ook voor bedrijfsauto’s in het afgelopen kwartaal de belangrijkste exportbestemming geworden.

Ondanks de daling van de totale markt, zit er wel groei in de export van bepaalde modellen. Van de Volkswagen Passat zijn maar liefst 23,3% meer occasions geëxporteerd dan in het vorige kwartaal. Hetzelfde is te zien bij andere populaire leaseauto’s, zoals de Skoda Octavia combi, de Peugeot 508 sw en de Renault Mégane estate. Export van onder meer de Opel Astra, Opel Vectra en Toyota Prius daalden wel fors.

Top 5 modellen occasionexport personenauto’s

grafiek

Bron: VWE Trendweb

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op