VWE Automotive

Groei in aantal apk’s verwacht voor 2014

Voor 2014 worden er in totaal 5,66 miljoen apk’s voor personenauto’s verwacht. Dit is een groei van 2,9% ten opzichte van 2013. Daarmee lijkt een einde te komen aan de daling van de apk-markt in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit een  prognose van het aantal apk’s, gebaseerd op de apk-vervaldatums van alle auto’s in het huidige wagenpark.

 

De laatste jaren daalde het aantal uitgevoerde apk’s. De voornaamste reden hiervoor was het in 2008 veranderde apk-regime, dat inhield dat jonge auto’s minder vaak gekeurd hoefden te worden. Het effect van deze veranderingen is nu volledig doorgewerkt in het wagenpark. Dit is een reden dat aan de daling van het aantal apk’s een einde komt. Een tweede ontwikkeling is dat het Nederlandse wagenpark gemiddeld steeds ouder wordt. Zo steeg de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in Nederland van 8,8 jaar in 2009 naar 9,9 jaar nu. Gevolg hiervan is dat er steeds meer auto’s in een apk-plichtige leeftijd zijn.

 
Nieuw onderzoek: trends en verdieping apk-markt

Deze en vele andere conclusies komen voort uit het derde Nationaal Occasion Onderzoek (NOO), dat is uitgevoerd door VWE voertuiginformatie en –documentatie in samenwerking met het vakblad Automobiel Management. Marc van der Elst, onderzoeker van VWE, onderzocht de trends van de Nederlandse Occasion Markt. De wens om een volledig kalenderjaar te onderzoeken is dit jaar waargemaakt. Het nieuwe onderzoek betreft de vergelijking van het hele jaar 2013 met voorgaande jaren. Ook de extra verdieping rondom de apk-markt is nieuw in het onderzoek. Naast het aantal apk’s zijn ook de markt van apk uitvoerende bedrijven en de punten die geconstateerd worden bij keuringen onderzocht. Alle onderzoeksresultaten vindt u terug in het Nationaal Occasion Onderzoek 2014.
 

Download hier het Nationaal Occasion Onderzoek 2014: www.vwe.nl/noo

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op