nieuwsbericht

Herstel occasionmarkt zet door |Marktinzicht Coronacrisis (25 mei)

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Bedrijfsvoorraden goed aangevuld
Er zijn vorige week ruim 43.000 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Per werkdag is dat vrijwel evenveel als in voorgaande week. Afgelopen woensdag zijn er 12.220 auto’s in bedrijfsvoorraad gezet. Dat is meer dan op een gemiddelde dag in mei 2019. Een teken dat de markt zich aan het herstellen is. 

orbs

Verkopen occasions stijgen: cabrio’s scoren!
Ondanks de vrije Hemelvaartsdag zijn er vorige week meer auto’s tenaamgesteld dan in de gehele voorgaande week. Afgelopen vrijdag werden er bijna 8.200 auto’s tenaamgesteld, het hoogste aantal op een dag sinds de uitbraak van de coronacrisis.

Wat opvalt in de segmenten auto’s die op de occasionmarkt verkocht worden, is dat sportieve en andere specialere segmenten het goed doen. Verkopen van gebruikte cabrio’s en sportauto’s liggen 40% boven aantallen in mei vorig jaar. Vooral de Mini Cabrio doet het goed. Ook verkopen van terreinauto’s en de zeer exclusieve auto’s liggen hoger dan vorig jaar. Verkopen in het D-segment en MPV’s liggen daarentegen duidelijk lager dan vorig jaar. 

 

voertuigen

Export verdubbelt sinds april
De export van occasions lag vorige week 4,2% onder het aantal van de week er voor. Dit komt door de vrije Hemelvaartsdag. Wanneer de donderdagen buiten beschouwing worden gelaten, was er een groei van 17% ten opzichte van de week er voor. Doordat in veel landen de grenzen en bedrijven weer open zijn gegaan, neemt de export weer toe. De laatste 2 weken liggen aantallen dagelijks boven de duizend auto’s. Dat is nog lang niet het niveau van rond de 1.600 per dag dat vorig jaar behaald werd, maar wel een verdubbeling ten opzichte van begin april.

1

Vrije dagen doen aantal APK’s dalen
Het aantal APK’s lag vorige week ver onder het aantal van de week ervoor. Dit komt natuurlijk voor een groot deel door de vrije Hemelvaartsdag, maar ook de dag er na bleven aantallen sterk achter. Waarschijnlijk hebben veel consumenten een vrije dag genoten en wilden niet naar de garage, wellicht zijn er ook autobedrijven dicht gebleven.

 

apks

 

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op