VWE Automotive

Import occasions groeit naar recordhoogte

Steeds meer kleine auto’s uit buitenland

De import van occasions in ons land blijft stijgen. Afgelopen mei werden er voor het eerst meer dan 9.000 gebruikte personenauto’s naar ons land gehaald. Over de eerste vijf maanden van het jaar zijn er al 25% meer occasions geïmporteerd dan in dezelfde periode in 2013.

Het importeren van occasions uit het buitenland is sinds begin 2013 sterk in opmars. Nadat de import in 2013 al met ruim 25% was gegroeid, zet de sterke groei zich dit jaar verder voort. In de eerste vijf maanden van 2014 zijn er 42.096 occasions geïmporteerd. Dat zijn 8.442 auto’s meer dan in dezelfde periode van 2013, een groei van 25,1%. In de maand mei bereikte het aantal importen het recordaantal van 9.116 auto’s. Daarmee kwam import voor zover bekend voor het eerst boven de 9.000 personenauto’s in één maand uit.

Steeds grotere voorraden
De importen stegen vorig jaar met name doordat er in ons eigen land relatief weinig occasions beschikbaar waren. Dit gold vooral sterk voor de bij de Nederlandse consument veel gevraagde kleine auto’s, die zuinig zijn en vaak wegenbelastingvrij waren.

Sinds begin dit jaar worden de voorraden occasions bij autobedrijven echter weer groter. In mei stonden er 6,5% meer auto’s in de totale bedrijfsvoorraden dan in mei 2013. Dit kan betekenen dat de behoefte aan extra auto’s vanuit het buitenland de komende tijd af gaat nemen.

Kleine auto populair
De occasions die geïmporteerd worden zijn steeds vaker kleine auto’s. Terwijl in 2010 het D-segment nog het grootste aandeel had in import, zijn dat nu de kleine auto’s uit het B-segment. Deze nemen dit jaar 21,5% van alle importen voor rekening. De grote middenklassers uit het D-segment maken in 2014 nog slechts 8,5% van de importen uit.

Het meest geïmporteerde model in 2014 is de Volkswagen Golf, gevolgd door een reeks kleine auto’s. Het aantal import-Polo’s groeide behoorlijk, maar toch minder sterk dan de Golf, waardoor deze twee Volkswagens van positie wisselden. De import van de Opel Corsa steeg met maar liefst 87%, waarmee ook dit model in de top 3 komt.

Presenteren onderzoek
De ontwikkelingen rondom de import en handel in occasions komen uitgebreid aan de orde in het Nationaal Occasion Onderzoek dat VWE ook dit jaar weer in samenwerking met Automobiel Management  heeft uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd op 3 juli tijdens Driving Business Aftermarket. U kunt hier nog steeds kaarten voor bestellen via deze link.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op