nieuwsbericht

Lockdown heeft nog weinig effect op de occasionmarkt

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Deze week zien we het aantal tenaamstellingen wegzakken, na twee weken van stijging. Wel zijn er regionaal verschillen te zien: de ene provincie doet het beter dan de andere. De export stijgt voor de tweede achtereenvolgende week. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Sluiting showrooms nog niet erg zichtbaar in cijfers
Vorige week zijn er 53.662 auto’s in bedrijfsvoorraad gezet. Dat is 1,4% minder dan de week ervoor. Nog steeds een daling dus, maar lang niet zo sterk als de voorgaande week. Daarmee lijkt de sluiting van de showrooms nog weinig impact te hebben. Hierin speelt echter ook mee dat de markt al langer op een wat lager niveau draaide. In vergelijking met vorig jaar werden er 8,5% minder auto’s in bedrijfsvoorraad gezet. 

Inline Frame URL

Opvallend: aantal tenaamstellingen stijgt licht
Opvallend is dat het aantal tenaamstellingen zelfs steeg. In totaal werden er vorige week 22.068 auto’s tenaamgesteld; 1,4% meer dan de week ervoor. Ook hier geldt dat aantallen desondanks nog fors achterblijven bij vorig jaar. 

Vooral particulieren kopen deze maand meer occasions dan vorig jaar in december. De verkopen van occasions aan zakelijke gebruikers blijft daar wat bij achter. De grootste groei zit dan ook niet bij de hele jonge occasions, maar in de groep 5 tot 10 jaar oude auto’s. Ook auto’s ouder dan 20 jaar worden veel meer verkocht.

Inline Frame URL

Export stijgt met meer dan 7 procent
Vorige week zijn er 7.422 auto’s geëxporteerd. Dat zijn er bijna 500 meer dan de week ervoor; een groei van 7,1%. Dit is wel opvallend, aangezien vorige week zowel Nederland als belangrijk export- en doorvoerland Duitsland in lockdown gingen. De aantallen lagen de dagen daarvoor (maandag en dinsdag) dan ook wat hoger dan vanaf de Duitse lockdown op woensdag.

Inline Frame URL

Aantal APK stijgt met bijna 5 procent
Ook het aantal APK’s steeg vorige week. Zelfs met 4,8%, naar een totaal van 142.148 keuringen. Dat was het hoogste aantal in 8 weken. Werkplaatsen blijven gewoon open, maar kennelijk waren veel mensen daar niet gerust op, want maandag zijn er in verhouding nog heel veel keuringen uitgevoerd.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op