nieuwsbericht

Maar liefst 40% bijna nieuwe auto’s minder bij autobedrijven

De uitbraak van de coronacrisis heeft flinke impact op de automotive branche. De afgelopen periode zijn er positieve ontwikkelingen en vanuit de data zien we dat de markt zich herstelt. Met de data van VWE Automotive geven we wekelijks via onder meer Data Science-modellen inzicht in hoe de occasionmarkt voor zich op de belangrijkste fronten ontwikkelt. Want welke impact hebben nieuwe maatregelen op de in- en verkoop en onderhoud van auto’s?

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is er goed nieuws voor de export van auto’s en voor de bedrijfsvoorraden, maar zakt het aantal tenaamstellingen onder het niveau van 2019.

Daling van de bedrijfsvoorraden stabiliseert
Er zijn vorige week 58.342 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er ongeveer evenveel als de week ervoor; slechts 0,1% meer. Daarmee is de markt na de lichte daling die deze hele maand zichtbaar was, nu gestabiliseerd. 

De voorraden auto’s bij autobedrijven worden steeds kleiner. Vooral het aantal auto’s jonger dan een jaar in voorraad is sterk afgenomen de laatste tijd. Er zijn nu ruim 40% minder van deze bijna nieuwe auto’s in voorraad dan een jaar geleden.

Inline Frame URL

Verdere daling tenaamstellingen, opnieuw onder niveau 2019
Het aantal tenaamstellingen is vorige week verder gedaald. Er zijn 22.917 auto’s tenaamgesteld, 2,9% minder dan in de voorgaande week. Deze daling houdt nu al 3 weken aan en daardoor komen de aantallen nu opnieuw uit onder het niveau van 2019. Ook in het begin van de coronacrisis ging het aantal tenaamstellingen flink naar beneden.

De oorzaak van de nieuwe daling is niet eenduidig aan te wijzen. Mogelijk komt dit door onzekerheid over de toekomst bij consumenten en/of doordat mensen nu terughoudender worden om naar een autobedrijf te gaan.

Inline Frame URL

Export groeit weer, ondanks strengere coronamaatregelen
Na een sterke daling twee weken geleden heeft de export zich vorige week weer wat hersteld. Er werden 7.417 auto’s geëxporteerd, 3,8% meer dan de week ervoor. In veel landen zijn stengere beperkingen ingesteld vanwege de toenemende besmettingen, maar export blijkt veelal wel goed mogelijk.

Inline Frame URL

APK-markt blijft stabiel: bijna 150.000 keuringen
Afgelopen week zijn er 149.871 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er 1,1% minder dan de week ervoor. De aantallen zijn de afgelopen weken vrij stabiel. Ze liggen deze week ruim 1% boven het niveau van vorig jaar. Daarmee laat de APK-markt een vrij normaal verloop zien.
 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op