nieuwsbericht

Marktinzicht tijdens de coronacrisis update 15 april

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we dagelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen dagen zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Occasion verkopen met Goede Vrijdag en Pasen
Het paasweekeinde is traditioneel een periode waarin veel autobedrijven paasshows houden. In die dagen worden gebruikelijk veel auto’s gekocht. In 2019 was Goede Vrijdag de dag waarop autobedrijven de meeste occasions verkochten. Ook dit jaar is Goede Vrijdag tot nu veruit de beste dag van de maand april. Autobedrijven verkochten die dag 4.167 occasions; 13% van het totaal dat ze tot nu toe deze maand verkochten. 

Hieronder het aantal voertuigen dat autobedrijven aan particulieren verkochten. Op de eerste plaats staat vrijdag 10 april. Andere goede dagen in de maand april waren vrijdag 3 april en zaterdag 4 april. 

grafiek

In de 4 dagen van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag verkochten autobedrijven in totaal ruim 8.000 occasions. Vorig jaar waren dat er 11.500, wat betekent dat verkopen dit jaar 30% lager liggen. De B2C-verkopen met Pasen:

grafiek

De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) daalden veel minder; over het totale paasweekeinde -6%. Voor deze verkopen is Pasen geen piekperiode.
Over de eerste 2 weken van april zijn er in totaal 37% minder occasions verkocht door autobedrijven. Opvallend is dat de verkopen tussen consumenten onderling (C2C) over deze periode veel minder daalden; met 25%.

De meest verkochte occasions (B2C) in de eerste 2 weken van deze maand staan hieronder. De Volkswagen Polo en Golf staan bovenaan. Opvallend is dat de Mini in de top-10 is doorgedrongen.

knip

grafiek

Aantal uitgevoerde ORB's
Het aantal ORB’s (occasions die worden opgenomen in de bedrijfsvoorraad van autobedrijven) lag gisteren wat lager uit dan vorige week. Op Goede Vrijdag was er wel een plusje ten opzichte van de vrijdag ervoor.

knip

Nieuw verkopen
Er zijn gisteren en in het paasweekend weinig nieuwe auto’s geregistreerd. Het aantal geïmporteerde occasions was ook minimaal.

knip

grafiek

Aantal exports
Er zijn opnieuw minder auto’s geëxporteerd. Het aantal exporten blijft op een niveau net boven de 500 auto’s per dag liggen.

grafiek

grafiek

Aantal uitgevoerde APK's
Het aantal APK’s (verplicht periodiek onderhoud) daalde licht ten opzichte van een week eerder, maar het aantal blijft op een behoorlijk niveau bewegen.

knip

grafiek

Aantal uitgevoerde APK's
Het aantal APK’s (verplicht periodiek onderhoud) daalde licht ten opzichte van een week eerder, maar het aantal blijft op een behoorlijk niveau bewegen.

knip

grafiek

 

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op