nieuwsbericht

Marktstatistieken januari – maart 2016

Met toegang tot vele databronnen, kent VWE de trends en ontwikkelingen in de markt. We zeggen dan ook niet voor niets: ‘VWE weet wat er speelt in de voertuigbranche’. Het inzicht in de trends en ontwikkelingen in de markt delen we graag met u, zodat ook u weet hoe de markt zich beweegt. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden en laten we zien hoe de occasionverkopen, de voorraden en de export-, import- en APK-markt zich hebben ontwikkeld.

Occasionverkopen
De occasionverkopen laten wederom positieve cijfers zien: een groei ten opzichte van dezelfde maand in 2015, maar ook ten opzichte van de voorgaande maand. Autobedrijven verkochten bijna 14.000 personenauto’s meer dan vorig jaar, een groei van 5,0%. Deels komt dit door verkopen van nieuwe auto’s die vanwege de veranderde bijtelling al in 2015 geregistreerd zijn. Maar ook de C2C-verkopen van personenauto’s zijn gegroeid.

grafiek

Voorraden
De bedrijfsvoorraden occasions zijn de laatste maanden sterk gestegen, mede door het grote aantal nieuwregistraties in december. In maart zijn de voorraden gestabiliseerd rond de 322.000. Dit is 13,2% meer dan in maart 2015.

 

grafiek

Export
De exportmarkt voor personenauto’s blijft net als vorig jaar licht dalen; in het eerste kwartaal van 2015 werden er in totaal 1,4% minder personenauto’s geëxporteerd dan in 2015. Als we alleen naar jonge personenauto’s kijken, is er juist een sterke groei (+13%) in export ten opzichte van vorig jaar.

grafiek

Import occasions
De import van occasions lag in het eerste kwartaal sterk boven het niveau van vorig jaar. Er werden ruim 6.200 gebruikte personenauto’s meer uit het buitenland gehaald: een groei van 19,8%. Wel lijkt de groei in import af te zwakken; vorig jaar lag de groei telkens rond de 25%.

grafiek

APK
In het eerste kwartaal van het jaar zijn er 1,6 miljoen APK's uitgevoerd. Dit is 1,5% meer dan in dezelfde periode van 2015. In maart zijn er bijna 570.000 APK’s uitgevoerd, een stijging van zelfs 2,0% ten opzichte van maart 2015.

grafiek

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op