nieuwsbericht

Meer auto’s over de grens dan in 2019!

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Voldoende voorraad occasions 
Vorige week zijn er ruim 60.000 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is een daling van 4,8% ten opzichte van de week er voor. Daarmee ligt het aantal rond het gemiddelde van begin maart, voor de coronacrisis. En ook op eenzelfde niveau als vorig jaar. Een reden voor de daling is dat de vakantieperiode is begonnen, en er daardoor ook wat minder auto’s worden ingeruild. 

Inline Frame URL

Daling in Drenthe, stijging in Flevoland 
Ook het aantal tenaamstellingen daalde met 5,0%. Daarmee kwam het aantal uit op 27.588 tenaamgestelde voertuigen vorige week. Ondanks de daling is dit wel duidelijk meer dan vorig jaar. Consumenten kopen nog steeds veel occasions. Ook om mee op vakantie te gaan. Mensen gaan veel minder vliegen naar een vakantiebestemming, en vaker met de auto naar een dichterbij gelegen bestemming. Doordat de vakantieperiode nu van start gaat nemen de verkopen de laatste week wat af. 

Inline Frame URL

Er zitten wel grote verschillen tussen provincies in de ontwikkeling van occasionverkopen door autobedrijven: 
 

Inline Frame URL

Meer export dan in 2019 
De export van occasions kwam vorige week net wat hoger uit dan de week ervoor. Met in totaal 8.198 occasions was de groei 0,4%. Aantallen lagen bovendien elke dag boven de aantallen die vorig jaar zijn gerealiseerd. Export loopt dus goed. Op dinsdag 7 juli werd het hoogste aantal exporten sinds begin maart gerealiseerd; 1.816 voertuigen op één dag. 

Inline Frame URL

Logische daling APK 
De dalende lijn in het aantal uitgevoerde APK’s is ook afgelopen week voortgezet. Met een totaal van 147.612 APK’s werden er 2,1% minder keuringen uitgevoerd dan de week ervoor. Zo’n daling zien we altijd in deze tijd van het jaar, maar aantallen liggen sinds het begin van deze maand wel ongeveer 4% onder de aantallen van vorig jaar. Mogelijk hebben autobezitters de APK dit jaar wat naar voren gehaald; in eerdere maanden zijn er juist veel meer APK’s gedaan. 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op