nieuwsbericht

Mijn buitenlandse koper vraagt om een Factuurverklaring EUR.1? Kan ik deze bij jullie bestellen?

Met de Factuurverklaring EUR.1 kunnen buitenlandse klanten profiteren van importvoordeel. De verklaring kun je gemakkelijk en in slechts een paar stappen online aanvragen. Bij aanvragen voor 16:00 uur heb je de verklaring zelfs de volgende werkdag al in huis.

Wanneer een voertuig wordt geëxporteerd is het essentieel dat alle bijbehorende documentatie compleet is. Met de Factuurverklaring EUR.1 kan de buitenlandse klant aantonen dat het voertuig in de EU is vervaardigd en dit kan in veel gevallen importvoordeel opleveren. In slechts een paar stappen kan de verklaring online aangevraagd worden. Zo kunt je je klant snel en gemakkelijk helpen aan de juiste documentatie. Indien wenselijk kan de verklaring ook via de balie van VWE Heerhugowaard verkregen worden. Een Factuurverklaring EUR.1 kan worden afgegeven voor personenvoertuigen, lichte bedrijfswagens, vrachtwagens en touringcars.

Hoe werkt het?
Om een Factuurverklaring EUR.1 online aan te vragen doorloopt u de volgende stappen:

Stap 1:
Stuur een e-mail naar bestel@vwe.nl. Zorg dat je in de e-mail je klantnummer vermeldt en als onderwerp het volgende aangeeft: Aanvraag Factuurverklaring Eur.1
Voeg daarnaast de volgende kopieën aan de mail toe:

 • Geldige Leveranciersverklaring (op te vragen bij importeur of fabrikant)

 • Geldig legitimatiebewijs
 • Kentekenbewijs
  • Kentekencard, of
  • Papieren kentekenbewijs: deel I / IA en deel III / II
 • Kentekenbewijs deel II (bewijs van uitvoer door RDW)
 • Factuur of aankoopnota, waarbij geldt:
  • Geadresseerde buiten de EU
  • Geadresseerde moet overeenkomen met de persoon op het legitimatiebewijs


Stap 2:
Wanneer het voertuig een factuurwaarde van € 6.000,- of meer heeft, moet er door VWE een EAD Douanedocument worden gemaakt. In dat geval sturen we een aanvraagformulier toe, die je volledig ingevuld moet terugsturen naar bestel@vwe.nl. Vervolgens stelt VWE een boeteclausule op, die je eenmalig dient te ondertekenen en retourneren.
Let op: Voor het opmaken van een EAD Douanedocument moet het voertuig te allen tijde op je bedrijfslocatie aanwezig zijn, zoals vermeld in de boeteclausule. Dit in verband met eventuele controle door de Douane.

Stap 3:
Bij aanvragen voor 16.00 uur wordt de Factuurverklaring EUR.1 (en indien van toepassing het EAD Douanedocument) dezelfde werkdag per DHL verzonden.

Kosten
De kosten voor een Factuurverklaring EUR.1 zijn € 20,-. De verzendkosten (DHL) bedragen € 13,-. Wanneer je het document bij VWE Heerhugowaard komt ophalen, vervallen de verzendkosten. De kosten voor een EAD Douanedocument zijn € 28,-.

Voorwaarden

 • Bij een factuurbedrag van € 6.000,- of hoger dient VWE ook een EAD Douanedocument voor je op te maken. Het voertuig dient in dat geval bij het VWE Servicepunt (bij bestellen aan de balie) of bij de betreffende bedrijfslocatie (bij online bestellen) aanwezig te zijn.
 • Voor caravans, motoren en aanhangwagens kan geen Factuurverklaring EUR.1 opgemaakt worden.
 • Het voertuig moet door u via diensten.vwe.nl of mijn.vwe.nl geëxporteerd zijn, via een VWE Servicepunt of via mijn.vwe.nl


Meer weten?
Wil je meer weten over de Factuurverklaring EUR.1? Neem dan contact op met ons Klant Contact Center, via info@vwe.nl of  088 – 893 7001.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op