nieuwsbericht

Minder export zorgt voor grotere bedrijfsvoorraden

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Oplopende bedrijfsvoorraden
Er zijn vorige week bijna 49.000 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is 16% minder dan de week ervoor. Die daling komt vooral door de vrije Pinkermaandag vorige week. Per werkdag zijn er ongeveer evenveel auto’s in bedrijfsvoorraden gezet als in 2019, dus aantallen zijn goed hersteld.

Bedrijfsvoorraden dreigen wel groot te worden. In mei stonden er in totaal ongeveer 375.000 auto’s in voorraad. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan in januari. Deels komt dit doordat er afgelopen tijd weinig geëxporteerd is.

tabel

Cabrio’s en compacte premium modellen 
Het aantal tenaamgestelde voertuigen is vorige week teruggelopen naar ruim 24.700. De week ervoor waren er zeer veel auto’s tenaamgesteld; misschien ook doordat veel mensen het ontvangen vakantiegeld hebben gebruikt om een auto te kopen.

Vooral cabrio’s en compacte premium modellen zijn erg in trek. Modellen die autobedrijven nu meer verkopen dan in de maanden voor de coronacrisis zijn vooral:

autos

tabel

Export naar belangrijkste bestemmingen op gang!
De export van occasions kon de sterke groei van de laatste week van mei helaas niet vasthouden. Toch was het met meer dan 6.000 geëxporteerde auto’s de op één na beste week sinds het uitbreken van de coronacrisis. En dat is best goed voor een week die maar vier werkdagen telde. De export naar de belangrijkste bestemmingen is dan ook weer op gang gekomen.

tabel

APK-markt blijft het goed doen
Na een sterke stijging in de voorgaande week, is het aantal APK’s afgelopen week met 22% gedaald. Hierin speelt natuurlijk mee dat de week door Pinksteren maar 4 werkdagen telde. Wanneer de maandagen buiten beschouwing worden gelaten, lag het aantal APK’s vorige week 3,1% lager dan de week er voor.

tabel

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op