VWE Automotive

Mooi weer stimuleert tweewielerverkopen

Verkopen motorfietsen en scooters gestegen in eerste kwartaal


In het eerste kwartaal van 2014 groeide de verkoop van nieuwe motorfietsen met 13,3% ten opzichte van 2013. Ook zijn er duidelijk meer nieuwe bromfietsen (+7,7%) en snorfietsen (+13,7%) verkocht. Het warme weer in de eerste maanden van dit jaar lijkt hiervoor een belangrijke reden.

Na enkele jaren van teruglopende nieuw verkopen zagen handelaren eindelijk weer eens een groeiende belangstelling, zowel voor nieuwe als voor gebruikte motorfietsen en scooters. De occasionverkopen door handelaren groeiden nog sterker dan de nieuw verkopen. Ook consumenten onderling verkochten meer gebruikte tweewielers. De belangstelling nam het meeste toe voor snorfietsen; handelaren verkochten 22,5% meer gebruikte snorfietsen, consumenten verkochten onderling zelfs 30,6% meer snorfietsen dan in het eerste kwartaal van 2013.

Nieuw verkopen

tabel

 

 

 

 

 


Occasion verkopen door handelaren aan consumenten (B2C)

tabel


Elektrisch niet populair

Opvallend is dat de verkopen van elektrisch aangedreven brom- en snorfietsen niet toenemen. Het aandeel van elektrische snorfietsen in de totale nieuw verkopen daalde van 6,8% in het eerste kwartaal van 2013, naar 6,3% in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij bromfietsen werden er nog slechts 81 elektrische exemplaren verkocht, waarmee het aandeel in de totale nieuw verkopen daalde van 3,8% vorig jaar naar 2,3% in het eerste kwartaal van dit jaar. Het overgrote deel van de nieuwe brom- en snorfietsen heeft nog steeds een benzinemotor.

Zwaardere motoren

Van de groeiende verkopen van nieuwe motorfietsen profiteren vooral de segmenten met zwaardere motoren. Verkopen van nieuwe motoren boven de 750 cc groeiden van 1.300 in het eerste kwartaal 2013 naar 1.837 afgelopen kwartaal (+41%). De aller lichtste motorfietsen, onder de 250 cc, zijn juist veel minder populair geworden; verkopen in dit segment daalden met 58%, van 452 naar 190 nieuwe registraties.

Van de grote merken motorfietsen zagen BMW, Yamaha en Suzuki hun verkopen sterk stijgen. Verkopen van Honda zijn fors gedaald, waardoor BMW weer marktleider is geworden. Opvallende stijger is verder Husqvarna, dat met een groei van 141% de merken top 10 binnenkomt.

Top 10 merken nieuw verkopen motorfietsen

tabel

Bron: VWE Trendweb

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op