nieuwsbericht

Occasion kwartaaloverzicht 1-2016

Sterke groei in verkopen en import van occasions 
 

Consumenten kopen meer occasions
Het aantal verkochte occasions groeide sterk in het eerste kwartaal van 2016. Autobedrijven verkochten bijna 14.000 personenauto’s meer dan vorig jaar, een groei van 5,0%. Deels komt dit door verkopen van nieuwe auto’s die vanwege de veranderde bijtelling al in 2015 geregistreerd zijn. Maar ook de verkopen tussen consumenten onderling (C2C) groeiden met 2,2%. Daarmee kochten consumenten in totaal 4,0% meer occasions dan in het eerste kwartaal van 2015.

grafiek

Verkopen van de Volkswagens Polo en Golf stegen behoorlijk, waarmee dit de meest verkochte occasions werden. Daarentegen daalden verkopen van de Opel Corsa en viel dit model terug naar de derde plaats. Opvallend is dat verkopen van een aantal populaire kleine auto’s als de Peugeot 107, Suzuki Alto en Renault Twingo daalden, terwijl er juist groei was bij grote modellen als de Volvo V70 en VW Passat variant.

 

Top 5 modellen occasionverkopen personenauto’s

grafiek

Groei import, vooral door bedrijfsauto’s
De import van occasions lag in het eerste kwartaal sterk boven het niveau van vorig jaar. Er werden ruim 6.200 gebruikte personenauto’s meer uit het buitenland gehaald, een groei van 19,8%. Wel lijkt de groei in import af te zwakken; vorig jaar lag de groei telkens rond de 25%. Dit kwartaal kwam het aantal importen op vrijwel hetzelfde niveau uit als in het voorgaande kwartaal. Lichte bedrijfsauto’s worden de laatste tijd wel steeds meer uit het buitenland gehaald. In het eerste kwartaal zijn er ruim 900 gebruikte bedrijfsauto’s meer geïmporteerd dan in 2015, een stijging van 40,4%.
 

Import occasions

grafiek

De Top 5 meest geïmporteerde modellen bleef ongewijzigd. Net als bij de binnenlandse occasionverkopen, liep het aantal Opel Corsa’s ook bij import terug. De meeste groei in import is er bij de VW Passat variant (+53,0% t.o.v. vorig kwartaal) en de Ford C-max (+48,6%). Er zijn ook modellen waarvan de import afnam: vooral van de Audi A6 avant (-28,0%), Kia Picanto (-17,6%), Renault Clio (-15,3%) en Clio estate (-28,2%). De importmarkt volgt steeds meer de trends qua populaire modellen op de Nederlandse occasionmarkt. Om aan de sterke vraag naar deze modellen te voldoen worden occasions vaker uit het buitenland gehaald.
 

Top 5 modellen occasionimport personenauto’s

grafiek

Export daalt licht, groei bij aantal Franse modellen

Net als afgelopen jaar blijft het aantal exporten van personenauto’s licht dalen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 1,4% minder personenauto’s geëxporteerd dan in het jaar daarvoor. Export naar Libië halveerde. Andere markten die terugliepen waren België, Litouwen, Benin en Bosnië-Hercegovina. Polen bleef veruit de grootste exportmarkt. Een aantal belangrijke exportbestemmingen liet wel groei zien; vooral Roemenië en Italië, maar ook Portugal, Duitsland, Hongarije en Tsjechië.

De export van lichte bedrijfsauto’s was vorig jaar sterk gedaald. Deze markt hersteld zich nu weer; er zijn in het eerste kwartaal 11,3% meer bedrijfsauto’s geëxporteerd dan in dezelfde periode in 2015. Een belangrijke oorzaak van de eerdere daling was de moeilijke situatie in Oekraïne, voorheen de grootse exportmarkt voor bedrijfsauto’s. Afgelopen kwartaal steeg de export naar Oekraïne weer. Er gingen ruim drie keer zoveel bedrijfsauto’s naar Oekraïne als vorig jaar. Ook bij een andere belangrijke exportbestemming, Roemenië, was er groei. Dalingen waren er verder te zien in export naar vooral Libië, maar ook naar Duitsland, Litouwen en Griekenland.

Export occasions

grafiek

Het meest geëxporteerde model is nog steeds de Volkswagen Golf. Afgelopen kwartaal is de export van een aantal Franse modellen sterk gestegen. Er werden maar liefst 41,5% meer Renault Mégane estate’s geëxporteerd, waardoor dit model steeg van de 14e naar 5e plaats. Ook groeide de export van de Peugeot 508 en 508 sw sterk. Dit komt vooral doordat deze modellen enkele jaren geleden erg populair waren als leaseauto, en nu in groten getale vrijkomen. De export van de modellen Kia Sportage, Toyota Prius en Mercedes C-klasse liepen behoorlijk terug.

Top 5 modellen occasionexport personenauto’s

grafiek

Bron: VWE Trendweb

Ook inzicht krijgen in de occasiontrends van heel 2015? Download vanaf 21 april het Nationaal Occasion Onderzoek 2016 via www.vwe.nl/noo

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op