nieuwsbericht

Occasion kwartaaloverzicht 2-2016

Recordaantal occasionverkopen, einde daling export
 

Veel occasions verkocht
De occasionverkopen zijn ook in het tweede kwartaal van 2016 gegroeid. Autobedrijven verkochten ruim 17.000 personenauto’s (B2C) meer dan vorig jaar, een groei van 6,2%. Daarmee zet de stijging van het eerste kwartaal zich voort en zijn de verkopen in de eerste helft van het jaar met 5,6% gestegen ten opzichte van 2015. In de maand juni bereikte de B2C verkoop met 104.051 occasions een record: voor het eerst in 10 jaar werden er weer boven de 100.000 occasions in één maand verkocht. De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) groeiden ook, maar met een stijging van 3,0% in het tweede kwartaal wel minder sterk. Het aandeel van autobedrijven in de totale verkopen is daarmee dus opnieuw gestegen. Verklaringen voor deze groei zijn de verbeterde economie, het toegenomen aanbod aan occasions bij autobedrijven en de verkopen van nieuwe auto’s die vanwege de veranderde bijtelling al in 2015 geregistreerd zijn.
 

Totale occasionverkopen

grafiek

De top 5 van meest verkochte modellen op de occasionmarkt bleef onveranderd, met de Volkswagens Polo en Golf bovenaan. Verkopen van diverse kleine auto’s uit het A-segment als de Peugeot 107, Toyota Aygo, Fiat Panda en Suzuki Alto daalden. Daarentegen was er meer belangstelling voor MPV’s zoals de Renault Scénic en Opel Zafira en voor de oudere Peugeots 206 en 307.

Top 5 modellen B2C occasionverkopen personenauto’s   grafiek

Verdere groei import
De import van occasions blijft toenemen. In het tweede kwartaal zijn er 40.810 personenauto’s geïmporteerd. Dat zijn 6.300 auto’s meer dan vorig jaar; een groei van 18,3%. Dit groeipercentage ligt niet meer zo hoog als vorig jaar, maar het blijft een steeds groter wordende markt. Bedrijfsauto’s worden in veel mindere getale geïmporteerd, maar de aantallen nemen wel snel toe. In het tweede kwartaal lag de import van gebruikte bedrijfsauto’s maar liefst 35,8% boven het aantal in 2015. Bij zowel personen- als bedrijfsauto’s is er veel vraag naar occasions. Doordat het binnenlandse aanbod aan courante modellen beperkt is, wordt dit steeds meer aangevuld met auto’s uit het buitenland.

Import occasions

grafiek

Hoewel er veel meer Opel Corsa ’s zijn geïmporteerd in het tweede kwartaal, was de stijging bij de Toyota Yaris nog sterker, waardoor deze naar de derde plaats van meeste geïmporteerde modellen steeg. Andere modellen waarvan de import sterk groeiden zijn de Mercedes C-klasse, Volkswagen Passat, Opel Meriva en Nissan Qashqai.

Top 5 modellen occasionimport personenauto’s

grafiek


Eindelijk weer groei export

De langdurige daling van occasionexport is in het afgelopen kwartaal ten einde gekomen. In het tweede kwartaal zijn er ruim duizend personenauto’s meer geëxporteerd dan vorig jaar, een stijging van 1,7%. Doordat de aantallen in de eerste drie maanden van dit jaar nog wel daalden, zijn de exportcijfers over het eerste halfjaar met +0,1% maar net aan positief. Naar een aantal belangrijke exportbestemmingen werden veel meer auto’s verkocht. Naast de grootste exportbestemming Polen zijn dat vooral Roemenië en Duitsland. Opvallend is verder dat sinds het begin van dit jaar exporten naar een aantal Zuid-Europese landen sterk toenemen; met name Portugal en Italië. Doordat de Zuid-Europese economieën weer uit het dal komen, stijgt de vraag daar sterk, maar het aanbod blijft achter door de lage nieuw verkopen in eerdere jaren. Tot slot daalde export naar Oekraïne, Bosnië-Hercegovina, Nigeria en vooral Libië.

De export van lichte bedrijfsauto’s groeide sterker dan de export van personenauto’s. In het tweede kwartaal zijn er 11,4% meer bedrijfsauto’s geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2015. De export naar de drie belangrijkste markten Polen, Roemenië en Oekraïne steeg. Opkomende markten voor lichte bedrijfsauto’s zijn Bosnië-Hercegovina, Jordanië en, net als bij de personenauto’s, Zuid-Europese bestemmingen als Spanje en Portugal. Er werden daarentegen minder bedrijfsauto’s naar België, Nigeria, Libië en Litouwen geëxporteerd.

Export occasions

grafiek

Hoewel er minder Volkswagens Golf en Passat zijn geëxporteerd, bleven deze modellen de lijst van meest geëxporteerde modellen aanvoeren. De BMW 3-serie heeft de Audi A4 net ingehaald. Andere modellen waarvan de export afgelopen kwartaal groeide zijn de Renault Scénic, Ford Focus, Mercedes C-klasse en Peugeot 407. Van de Toyota Prius en de grotere BMW 5-serie, Mercedes E-klasse en Audi A6 werden er juist minder occasions geëxporteerd.

Top 5 modellen occasionexport personenauto’s

grafiek

 

Bron: VWE Trendweb

Meer inzicht in de occasiontrends van heel 2015? Download het Nationaal Occasion Onderzoek 2016 via www.vwe.nl/noo.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op