vwe

Oude, kleine occasions steeds vaker en sneller verkocht

Consumenten hebben steeds meer belangstelling voor oudere auto’s uit het mini-segment. Verkopen van deze occasions zijn de laatste jaren met 60% gestegen. Autobedrijven verkopen de occasions vaak binnen zeer korte tijd.

Onder kopers van nieuwe auto’s is de kleinste categorie auto’s, het mini- of A-segment, de laatste jaren zeer populair geworden. Ook voor oude auto’s uit dit segment groeit de belangstelling sterk. In 2011 verkochten autobedrijven aan consumenten 26.527 auto’s uit het A-segment in de leeftijd van 13 tot 20 jaar oud. In 2014 waren dit er al 42.535, een stijging van maar liefst 60%. En deze trend zet zich voort; in het eerste kwartaal van 2015 zijn er alweer 13% meer van deze occasions verkocht dan een jaar eerder. Ook de verkopen tussen particulieren onderling nemen sterk toe; met 46% tussen 2011 en 2014.

Zeer korte statijd
Er worden niet alleen meer kleine occasions verkocht, ook worden ze sneller verkocht. Occasions uit het A-segment van 13 tot 20 jaar oud stonden in 2012 gemiddeld nog 63 dagen te koop. Dat is nu gedaald naar 50 dagen, een kwart minder. Over de hele markt bekeken is de gemiddelde statijd van occasions 75 dagen. A-segmenters van 19 jaar oud worden gemiddeld zelfs binnen 42 dagen verkocht. Enkele jaren geleden duurde dat nog 70 dagen.

Lage kosten
De stijging van de verkopen en afname van de statijd komt vooral doordat er meer vraag is naar goedkope auto’s. De auto’s zijn goedkoop om te rijden vanwege het lage gewicht; hierdoor zijn de wegenbelasting en het verbruik laag. Ook onderhouds- en reparatiekosten zijn voor deze kleine auto’s te overzien en de grootste afschrijving is achter rug. De totale kosten voor bijvoorbeeld een oudere Subaru Vivio bedragen 180 euro per maand (o.b.v. 10.000 km per jaar). Enkele jaren geleden was het aantrekkelijk om kleine auto’s nieuw te kopen, vanwege de vrijstelling van BPM en wegenbelasting. Nu die voordelen zijn afgeschaft is de categorie oudere kleine auto’s vaak de goedkoopste om te rijden.

Natuurlijk zijn deze goedkope auto’s populair onder jongeren. Maar ook in andere leeftijdsgroepen komt deze trend voor: consumenten uit alle leeftijdsgroepen zijn de afgelopen jaren meer oudere auto’s uit het A-segment gaan kopen. De grootste groep kopers is tussen de 26 en 35 jaar oud.

Populaire modellen
Er bestaan wel grote verschillen tussen modellen. Ook onder de oudere auto’s uit het A-segment zijn er modellen waar weinig vraag naar is. De Daihatsu Move en Kia Pride kennen statijden die zelfs ver boven het gemiddelde van 75 dagen voor de totale markt liggen. De Subaru Vivio en Volkswagen Lupo worden het snelst verkocht, al na zo’n 40 dagen. Hieronder de top 10 modellen met de kortste gemiddelde statijd.

Top 10 modellen van 13-20 jaar uit A-segment met kortste statijd

grafiekAfbeelding verwijderd.

Bron: VWE Trendweb

Meer trends in verkopen en statijden van occasions zijn te vinden in het Nationaal Occasion Onderzoek 2015. VWE voert dit onderzoek uit in samenwerking met het vakblad Automobiel Management. Het Nationaal Occasion Onderzoek 2015 wordt op 1 juli gepresenteerd op het Driving Business Aftermarkt congres.

N.B. alle genoemde cijfers hebben uitsluitend betrekking op verkopen van personenauto’s door autobedrijven aan consumenten, tenzij anders vermeld. In de cijfers op modelniveau zijn vanwege betrouwbaarheid alleen modellen meegenomen waarvan er minimaal 50 occasions in een jaar zijn verkocht.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op