vwe

Plug-in hybrides worden als occasion zeer snel verkocht

Plug-in hybride auto’s blijken als occasion zeer snel te worden verkocht en de stekkerloze hybrides staan ongeveer net zo lang als diesels in de showroom.  Auto’s met nieuwe aandrijfvormen hebben in principe de kortste statijden op de occasionmarkt.

Dit is een van de conclusies uit het Nationaal Occasion Onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met Automobiel Management.  “Uit onze analyse blijkt onder meer dat de voorraad van plug-ins in 2015 met tweehonderd procent enorm is gestegen, maar dat de absolute aantallen nog steeds wel laag zijn met 369 stuks. Van de vol-elektrische auto’s stonden ongeveer 180 stuks op voorraad. De stekkerloze hybride daarentegen is inmiddels een commodity geworden, want de voorraad bij de autobedrijven liep al op tot zo’n drieënhalf duizend stuks”, aldus VWE data-analist Marc van der Elst. “Het aantal auto’s op lpg in de voorraad nam sterk af. De in Nederland ooit zo razend populaire lpg-auto zakte in 2015 opnieuw verder weg. De totale voorraad occasions op autogas was in 2015 nog maar zevenenhalf duizend stuks, nog geen drie procent van het totaal aantal occasions dat te koop stond.”  

Langste statijd voor lpg-auto's
Over de hele markt bekeken hebben diesels gemiddeld een iets kortere statijd dan benzineauto’s. De statijd van auto’s op lpg was al het hoogste van alle brandstofsoorten (alcohol uitgezonderd), maar nam in 2015 nog eens toe met 18% tot maar liefst 112 dagen. Bij puur elektrische auto’s werd de statijd in de showrooms ook langer (+14%), maar deze auto’s gaan gemiddeld in slechts  52 dagen tijd van de hand. Bij de plug-ins nam de gemiddelde statijd af met 20% tot slechts veertig dagen. Hybrides zonder stekker staan gemiddeld ongeveer net zo lang te koop als diesels (rond de zestig dagen). Auto’s op aardgas zijn ook populair, want die zijn gemiddeld na 48 dagen verkocht.  

Peugeot, Volkswagen en Ford snelst verkocht
Als er wordt gekeken naar de statijden van merken, blijkt dat occasions van Peugeot, Volkswagen en Ford het snelst worden verkocht met gemiddelde statijden van 65 tot 67 dagen. Bij de premiummerken valt op dat een Audi zo’n tien dagen sneller wordt verkocht dan een BMW of een Volvo en maar liefst dertig dagen sneller dan een Mercedes. Dit merk uit Stuttgart heeft de eigenschap relatief erg lang te koop te staan (96 dagen).

Aantal stadagen in 2015 gestabiliseerd
Na een sterke daling in de jaren 2013 en 2014 is het gemiddeld aantal stadagen in 2015 bijna helemaal gestabiliseerd. Daarmee kwam het gemiddelde van alle auto’s over het hele jaar genomen uit op 74 dagen. De totale bedrijfsvoorraad was vorig jaar ongeveer 282.000 auto’s, dat is gemiddeld zestien auto’s per autobedrijf.

Benieuwd naar de andere conclusies?
Download hier het complete Nationaal Occasion Onderzoek.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op