header

Rest-BPM bij verkoop: verschil tussen winst en verlies

donderdag 18 december 2014

Tags: VWE-Nieuws

 

Het beschikken over de juiste gegevens rondom BPM kan het verschil maken tussen winst of verlies bij de verkoop van personenauto’s. Het is dan ook van groot belang te weten hoeveel BPM er nog op de auto zit en u ervan terug kunt krijgen. VWE biedt u deze informatie op voertuigniveau, maar levert ook statistieken rondom BPM, zodat u bijvoorbeeld exact weet wat de totale rest- BPM op uw wagenpark is.

BPM-teruggave bij export
Bij export van een personenauto kan in veel gevallen de rest-BPM worden teruggekregen. Er is echter een aantal uitzonderingen. Zo zijn er steeds meer zuinige auto’s waarover geen BPM betaald is en dus ook niet terug te vorderen is. Maar ook voor auto’s die bijvoorbeeld als taxi zijn ingezet geldt geen BPM-teruggave. En complexer wordt het bij auto’s die als occasion geïmporteerd zijn. Of eerder geëxporteerd zijn geweest en later weer geïmporteerd. Indien zulke feiten niet bekend zijn bij verkoop naar het buitenland, kan de verwachte opbrengst flink tegenvallen. Daarmee kan de winst op een transactie omslaan in verlies.

De vernieuwde BPM-webservice van VWE controleert elke auto op deze achtergrond. En krijgt u, behalve het juiste bedrag aan rest-BPM, nu ook een melding indien er sprake is van een afwijkende situatie waardoor er minder of zelfs geen BPM teruggevorderd kan worden. Zo komt u nooit meer voor onaangename verrassingen te staan!

Anders bij binnenlandse verkoop
Bij binnenlandse verkoop van een auto is de rest-BPM van belang voor uw facturatie en BTW-administratie. De rest-BPM bij binnenlandse verkoop kan afwijken van de rest-BPM bij export. De nieuwe webservice van VWE geeft de exacte rest-BPM bij binnenlandse verkoop aan. Maar ook de BTW en de verkoopwaarde exclusief BPM en BTW, zodat u de juiste gegevens voor uw factuur en administratie direct voorhanden heeft. Hiermee bespaart u tijd en voorkomt u verrassingen.

Marktinzichten
Naast gegevens op voertuigniveau biedt VWE ook marktinzichten rondom BPM. Daarmee is te zien welke modellen en uitvoeringen veel worden geëxporteerd en welke auto’s met een hoge rest-BPM interessant zijn voor export. Maar ook wat afzetmarkten zijn voor BPM-vrije auto’s, zoals hybrides. Tevens kunt u inzicht krijgen in wat er aan potentiële BPM teruggave mogelijk is op uw eigen wagenpark of bedrijfsvoorraad. Hiermee kunt u gerichter sturen bij het verkopen van auto’s en uw marge vergroten, door de juiste auto aan de juiste markt aan te bieden.

Meer weten?
Bent u op zoek naar informatie over BPM op voertuigniveau? Of wilt u juist voor uw hele wagenpark weten wat de mogelijke BPM teruggave is? We helpen u graag de juiste oplossing te vinden! Neem contact met ons op via 088 – 893 7001 of info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op