nieuwsbericht

Run op APK in vakantieperiode

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

< 50.000 auto’s in voorraad genomen
Vorige week zijn er “slechts” 48.821 auto’s in de bedrijfsvoorraden van autobedrijven gezet. Dat is 5,1%  minder dan de week ervoor. En voor het eerst sinds lange tijd komt het weektotaal onder de 50.000 uit. De vakanties zijn hier de hoofdoorzaak van. En daarnaast speelt mogelijk mee dat vanwege het warme weer minder mensen een auto zijn gaan kopen en inruilen.

Inline Frame URL

20% minder handel dan in juni
Het aantal tenaamstellingen daalde vrijwel even sterk als de ORB’s (voorraadregistraties), namelijk met 5,0% ten opzichte van de week ervoor. Hier spelen dezelfde factoren als bij ORB een rol: vakanties en het warme weer. Er heeft veel minder handel plaatsgevonden. De aantallen liggen zelfs 20% lager dan in juni. Wel worden er nog altijd meer auto’s tenaamgesteld dan in dezelfde periode in 2019, maar het verschil is nu minder groot dan in de afgelopen weken.

Inline Frame URL

Ook meer export dan verleden jaar
Ook export is verder gedaald. Met een totaal van 6.546 auto’s bleef de teruggang beperkt tot 2,7%. Dat zijn net wat meer auto’s dan vorig jaar. Als we het verloop van vorig jaar verder volgen zou de export deze week weer gaan stijgen.

Inline Frame URL

Run op APK’s 
Na acht weken van dalende aantallen, trad er vorige week eindelijk een kentering op. Er werden 110.369 APK’s uitgevoerd, 1,8% meer dan de week ervoor. Dit is volgens de verwachting die we vorige week aangaven.

Wel zijn er grote verschillen tussen provincies. In het noorden, met name in Friesland, Drenthe en Overijssel, zijn er vorige week veel minder APK’s uitgevoerd dan de week ervoor. In deze provincies daalden aantallen met maar liefst 15 tot 17%. In een aantal andere provincies zijn aantallen juist gestegen. 

De sterkste stijging was er in de provincie Utrecht: + 6%. Maar ook in Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland en Limburg werden er duidelijk meer APK’s uitgevoerd. Dit is opvallend, omdat in het midden en zuiden van het land de schoolvakanties dit jaar later vallen dan in het noorden. Het lijkt erop dat veel mensen nog snel in de laatste dagen voordat ze op vakantie gaan de auto laten keuren. En maar weinig mensen als ze net terugkomen van vakantie.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op