nieuwsbericht

Slechts 5,7 procent minder tenaamstellingen, ondanks gesloten showrooms

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Uit die cijfers blijkt dat het aantal tenaamstellingen toch nog aardig op peil blijft, ondanks dat alle showrooms dicht zijn. En in de werkplaatsen blijft het druk met APK’s.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Volumes bedrijfsvoorraden fors lager dan vorig jaar
Vorige week zijn er 57.801 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er vrijwel evenveel als in de week ervoor (+0,2%). Maar ten opzichte van vorig jaar liggen volumes een stuk lager, een daling van maar liefst 20%. Daarmee zet de trend van de afgelopen weken zich voort.

Dat showrooms gesloten zijn, en verkopen en afleveringen op een laag pitje staan, heeft een duidelijk effect. Tegelijkertijd blijkt ook dat 80% van de transacties nog wel gewoon door kunnen gaan. 

Inline Frame URL

Slechts 5,7 procent minder tenaamstellingen, vooral Fiat, Audi, Volvo en Opel in de lift
Ook het aantal tenaamstellingen bleef stabiel. Vorige week kwamen die uit op 23.077 auto’s; en dat is 0,6% meer dan de week ervoor. Ten opzichte van vorig jaar is dat wel 5,7% minder. Dat betekent dat verreweg de meeste tenaamstellingen door blijven gaan, vaker nog dan ORB’s.

Een aantal occasions wordt nu meer verkocht dan vorig jaar, zoals de Fiat 500, Audi A3 Sportback, Volvo XC90 en Opel Astra Sports Tourer. De marktleider, VW Polo, verkoopt 6% minder. Ook verkopen van de Renault Clio, VW Up!, Volvo V40 en Renault Captur daalden duidelijk. 

Inline Frame URL

Export blijft stabiel met ongeveer 1.500 auto’s per dag
Er zijn vorige week 7.440 auto’s geëxporteerd. Dat is 1,8% meer dan de week ervoor. De export is nu vrij stabiel; dagelijks worden er rond de 1.500 auto’s geëxporteerd.

Inline Frame URL

APK-drukte in de werkplaats blijft
Het aantal APK’s is wel gedaald ten opzichte van een week eerder. Vorige week zijn er 179.977 APK’s uitgevoerd, 4,2% minder dan in de week ervoor. Dit is echter nog altijd meer dan in januari vorig jaar, dus de werkplaatsen lijken goed door te blijven draaien.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op