auto

Steeds meer elektrische occasions uit het buitenland naar Nederlandse automobilist

Audi e-Tron en Renault ZOE populairste import EV-occasions
 

Gebruikte elektrische auto’s in Nederland komen steeds vaker uit het buitenland. De import van EV’s is in de eerste negen maanden van 2020 namelijk meer dan verdubbeld. Dit past in de trend van een stijgende import van occasions. In september is er een toename van 37% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
 

  • Elektrische occasions steeds vaker uit het buitenland 
  • Occasionimport stijgt ook in september door vraag naar jonge auto’s
  • Aandeel diesels neemt sterk af, maar blijven in trek
  • Sterke groei bij import van compacte SUV’s


Elektrische importauto’s gewild bij Nederlandse automobilist 
Met een groei van 105% is de import van volledig elektrische auto’s (EV’s) in de eerste negen maanden van 2020 flink gestegen. In totaal werden in deze periode 2.694 EV’s geïmporteerd.

Bij de Nederlandse consument en zakelijk rijder groeit de vraag naar elektrische auto’s. Het aanbod van betaalbare EV’s in ons eigen land is nog beperkt en dat zie je terug in de importcijfers. Er worden dit jaar al zeven keer zoveel gebruikte EV’s geïmporteerd als in 2017. EV’s zijn populair vanwege de vrijstelling van motorrijtuigbelasting en de lage verbruiks- en onderhoudskosten. En lage fiscale bijtelling voor de zakelijke rijder.

 

Top 5 meest geïmporteerde -EV’s

auto

Import stijgt door grote behoefte naar occasions met lage kilometerstand
Niet alleen worden er meer EV’s geïmporteerd, de import van occasions stijgt ook op andere fronten door het beperkte aanbod in Nederland. Er worden de laatste jaren steeds minder nieuwe auto’s in eigen land verkocht, waardoor er minder doorstroom is naar de occasionmarkt. Er is dus een groeiende vraag naar occasions met een lage kilometerstand.

Door de groeiende populariteit van occasions zit de importmarkt in de lift. In september zijn er 24.880 occasions uit het buitenland gehaald, een toename van 37% ten opzichte van vorig jaar. Ook oktober ziet er veelbelovend uit. Door deze stijging is de import terug op het oude niveau. Er zijn dit jaar 164.057 auto’s geïmporteerd, slechts 0,6% minder dan in dezelfde periode van 2019. 

Aandeel van buitenlandse diesels neemt sterk af
Het aandeel van diesels in de occasionimport nam af van 14,6% vorig jaar naar 9,2% dit jaar. Een forse terugval dus, in aantallen is dit een daling van ruim 9.000 auto’s over de eerste negen maanden van het jaar. Toch worden er nog altijd ruim drie keer zoveel gebruikte diesels geïmporteerd als EV’s en plug-in hybrides bij elkaar opgeteld. Voor particulieren en zakelijk rijders die veel kilometers rijden blijven vooral jonge gebruikte diesels interessant vanwege de lage kosten en grote actieradius.

Sterke groei bij import van compacte SUV’s
Opvallend is de sterke groei bij de Nissan Qashqai, die nu in de top 3 modellen staat. Ook andere compacte SUV’s worden veel meer naar ons land gehaald, zoals de Toyota RAV4 en diverse Volkswagens (Tiguan, T-Roc, T-Cross). De grotere, traditioneel populaire importauto’s als de BMW 3- en 5-serie en Volvo V70 worden juist minder geïmporteerd. 

Top 10 modellen occasionimport

top 10 modellen

Bron: VWE Automotive
N.B. alle genoemde aantallen hebben uitsluitend betrekking op gebruikte personenauto’s.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op