nieuwsbericht

Sterke groei export plug-in hybrides

Mitsubishi Outlander in de top 3 van totale export
 

De export van gebruikte plug-in hybrides is dit jaar sterk gestegen. In de eerste twee maanden van het jaar zijn er al 1.875 plug-in hybrides geëxporteerd, een groei van 235% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Gestimuleerd door een lage bijtelling en andere fiscale voordelen, is de nieuw verkoop van plug-in hybrides in 2013 enorm gestegen. In dat jaar verviervoudigden de verkopen naar ruim 20.000 nieuwe auto’s, waarbij vooral de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 zeer gewild waren. In 2015 stegen de verkopen verder naar ruim 40.000 nieuwe plug-in hybrides, onder meer geholpen door de introductie van nieuwe modellen als de VW Golf GTE. De bijtellingsvoordelen op zo’n auto gelden echter maar 5 jaar, en komen dus ten einde voor grote hoeveelheden auto’s in ons wagenpark.

Nederlandse kopers of export
Een deel van de gebruikte plug-ins wordt als occasion in ons eigen land verkocht, een deel gaat naar het buitenland. Begin 2018 vond 70% van de verkochte occasions een nieuwe eigenaar binnen Nederland. Aangezien er met de meeste plug-ins toen nog een tijd lang van bijtellingsvoordeel kon worden geprofiteerd, zijn ook veel van dergelijke occasions zakelijk ingezet. Inmiddels zijn er veel auto’s waarop het bijtellingsvoordeel afgelopen is, waardoor ze voor de zakelijke markt minder interessant zijn. Daar komt bij dat er nu grote aantallen vergelijkbare auto’s tegelijk op de occasionmarkt komen, waardoor het aanbod erg groot zou worden in vergelijking tot de vraag. Daarom worden er steeds meer plug-in hybrides geëxporteerd. 

In de eerste maanden van dit jaar werd al 46% van de plug-ins geëxporteerd en ging 54% naar Nederlandse eindgebruikers. Er blijkt ook onder particulieren best vraag naar deze auto’s. Van de plug-ins ouder dan 5 jaar die op de binnenlandse occasionmarkt wordt verkocht gaat 88% naar particuliere kopers. De Mitsubishi Outlander en Volvo V60 zijn bij hen favoriet.

grafiek


Vijf keer zoveel Outlanders en V60’s
Het aantal geëxporteerde Mitsubishi Outlanders is dit jaar vervijfvoudigd. Er gingen alleen al in de eerste twee maanden van het jaar 893 plug-ins van dit model naar het buitenland. Daarmee is de Mitsubishi Outlander zelfs in de top 3 van alle geëxporteerde auto’s terecht gekomen, voor traditioneel populaire exportauto’s als de VW Passat variant. Bijna de helft van de dit jaar geëxporteerde plug-in hybrides is een Outlander. Ook export van de Volvo V60 plug-in vervijfvoudigde. Export van de al langer op de markt zijnde Opel Ampera nam daarmee vergeleken licht toe, waardoor dit model niet meer bovenaan staat zoals in 2018.

Top 5 modellen occasionexport plug-in hybride

grafiek

Bron: VWE Automotive 
 
België grootste markt geworden
De export van gebruikte plug-ins naar België steeg sterk dit jaar, waardoor dit de grootste exportmarkt werd. Vorig jaar was Hongarije dat nog, een land waar aantrekkelijke fiscale regelingen zijn voor plug-in hybrides. Opvallend is dat er in verhouding ook veel auto’s naar Finland en Portugal gaan.

Top 5 landen export plug-in hybride

grafiek

* Bij circa 85% van alle exporten vanuit Nederland is het land van bestemming bekend.
Bron: VWE Automotive 
 
2019 en verder
Komende jaren zullen er veel gebruikte plug-in hybrides op de markt komen. Het is daarom belangrijk te weten waar afzetmogelijkheden voor deze auto’s zijn. Eén van deze mogelijkheden is het vernieuwde Automotive Trade Center, een transparant online veil- en handelsplatform met full-service ondersteuning bij het complete (internationale) aan- en verkoopproces. Later dit jaar verschijnt het Nationaal Occasion Onderzoek 2018 met meer cijfers over de PHEV-occasionverkopen in dat jaar, en verwachtingen voor komende periode.
 

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op