nieuwsbericht

Verkopen speed pedelecs groeien ruim 30%

Website voor bijtelling fietsen gelanceerd
 

De verkopen van speed pedelecs zijn dit jaar met 30,7% gestegen. In de eerste 10 maanden van dit jaar zijn al meer nieuwe speed pedelecs verkocht dan in geheel 2018. Volgend jaar wordt een verdere groei verwacht, mede door de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak.


Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen, waarmee snelheden tot 45 kilometer per uur te bereiken zijn. Doordat er snel afstanden mee kunnen worden afgelegd, zijn speed pedelecs voor steeds meer mensen een interessant vervoermiddel voor woon-werkverkeer. En daarmee groeien de verkopen. 

De regels voor speed pedelecs zijn de afgelopen jaren veranderd; deze snelle fietsen zijn onder de regels voor bromfietsen gaan vallen, en sinds januari 2018 is een uitgebreidere veiligheidsuitrusting vereist. Dat leidde ertoe dat de nieuw verkopen in 2018 met 35% daalden; van 5.042 in 2017 naar 3.300 in 2018. Dit jaar is de trend weer naar boven omgebogen, en zijn er in de eerste 10 maanden al meer speed pedelecs verkocht dan in heel 2018. Van januari tot en met oktober, zijn er namelijk al 3.631 speed pedelecs nieuw verkocht, een groei van 30,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 


Grootste merken

Het Zwitserse Stromer is dit jaar veruit het grootste merk binnen de speed pedelecs. Met een groei van maar liefst 89% stegen de verkopen naar 1.407 fietsen in de eerste 10 maanden van 2019. Daarmee behaalde dit merk een marktaandeel van 38,7%. De nummer 2, Riese & Müller, zag het marktaandeel dit jaar dalen naar 13,4%. Op de derde plaats een Nederlands merk, Gazelle, waarvan verkopen dit jaar bijna verdubbelden. Daarentegen halveerden de verkopen van een ander Nederlands merk, Batavus. Sterke groeiers zijn verder Giant, Guewer, Koga, SXT en Bulls. Het beste verkochte model is dit jaar de Stromer ST1 X, welke dit jaar een marktaandeel van 14,8% behaalde.
 

Top 10 merken nieuw verkopen speed pedelecs

grafiek

Bron: VWE Automotive 

Fiets van de zaak

Dit jaar is de overgrote meerderheid van de speed pedelecs door particulieren gekocht. De leeftijdscategorie van 46 tot 55 jaar oud vormt de grootste kopers groep. Tweederde van de kopers is 46 jaar of ouder. Dit jaar is 13% van de speed pedelecs verkocht aan bedrijven. Dat zal volgend jaar waarschijnlijk veranderen. Vanaf 1 januari 2020 gelden er namelijk eenvoudigere regels voor een ‘fiets van de zaak’. Tegen een bijtelling van een vast percentage van 7% van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruik maken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets. 
 

Nieuwe website voor bijtelling

Om dit nog eenvoudiger te maken heeft de Koninklijke RAI Vereniging een website gelanceerd waarop de catalogusprijzen van de meeste fietsen te vinden zijn. Hiermee is eenvoudig de bijtelling te bepalen. Bovendien is dit de bron die ook de Belastingdienst gaat hanteren, waardoor werknemers en werkgevers de zekerheid hebben dat dit het bedrag is dat voor de daadwerkelijke bijtelling gebruikt wordt. Deze website is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting DST en VWE Automotive, en is te vinden op www.bijtellingfietsvandezaak.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op