header

Vraag van een klant: “mag ik kentekenplaten van Amerikaans model accepteren bij export?”

Bij export moet sinds kort de 10-cijferige unieke code van een kentekenplaat (de lamineercode) worden geregistreerd. Sommige voertuigen hebben echter Amerikaanse kentekenplaten, die deze code niet bevatten. Een veelgehoorde vraag is dan ook: “Mag ik Amerikaanse kentekenplaten accepteren bij export?”. We geven het antwoord!
 

Bij voertuigen met kleine Amerikaanse kentekenplaten (model 18.2) moet je altijd controleren of je deze mag aannemen voor export. Op deze kentekenplaten staat namelijk geen lamineercode vermeld. Omdat er streng wordt toegezien op de administratie van de lamineercodes van de laatste 10 exporttransacties, is het heel belangrijk om de juiste platen aan te nemen. Daarom raden wij de volgende controles aan:

 

  • Controleer bij een papieren kentekenbewijs altijd of er op het Voertuigbewijs (Deel IA) bij bijzonderheden ‘model 18.2 toegestaan’ staat.
  • Voer bij een kentekencard een controle uit op de website van de RDW, via de optie ‘Voertuiggegevens raadplegen’. Toets het kenteken in en kijk bij ‘Bijzonderheden’ of de kentekenplaat model 18.2 is toegestaan.

grafiek

Conclusie
Als de melding ‘kentekenplaatmodel 18.2 toegestaan’ niet vermeld wordt op het kentekenbewijs deel IA of op de website van de RDW mogen deze kentekenplaten niet geaccepteerd worden voor export. In dat geval moeten er GAIK-kentekenplaten worden aangeleverd.

grafiek

Voorbeeld Kentekenplaat model 18.2.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op