vwe

Week 14: Pasen 2021 zorgt voor lagere aantallen in de occasionbranche

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. De cijfers blijven flink achter deze week. Door Tweede Paasdag was de week een stuk korter, maar traditiegetrouw is Pasen normaal gesproken ook het moment dat er juist meer verkocht wordt.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

 

De Paasdagen zorgen helaas niet voor een piek in de marktcijfers. Maandag 5 april is een vrije dag en dat is duidelijk terug te zien in de aantallen. Een vergelijking met week 16, waar Pasen vorig jaar in viel, is meer op zijn plaats. 

 

Pasen 2021 beter dan Pasen 2020 voor de bedrijfsvoorraden    
Er zijn vorige week 49.673 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is een daling van bijna 18 procent ten opzichte van de week ervoor. Ten opzichte van de Paasweek van vorig jaar, liggen de aantallen 27,9 procent hoger.

Inline Frame URL

Aantal tenaamstellingen blijven achter 
Ook bij het aantal tenaamstellingen is er sprake van een daling en dat komt niet alleen door Pasen. De daggemiddeldes liggen lager dan de week ervoor. Er zijn met een aantal van 22.598 maar liefst 21% minder auto’s tenaamgesteld dan de week ervoor.

Het paasweekeinde is traditioneel een periode waarin veel autobedrijven paasshows houden. In die dagen worden gebruikelijk veel auto’s gekocht. In 2019 was Goede Vrijdag de dag waarop autobedrijven de meeste occasions verkochten. Ook in 2020 was Goede Vrijdag een uitstekende dag in april. Autobedrijven verkochten die dag 4.167 occasions. Dat wordt dit jaar overtroffen: maar liefst 8.542 voertuigen zijn er verkocht. De beste dag in de afgelopen vier dagen. Maar week 14 was in z'n geheel geen uitschieter.

Inline Frame URL

Export daalt aanzienlijk, maar niet ten opzichte van 2020 
De export daalde met 14,9 procent. In week 13 werden er 6.430 voertuigen geëxporteerd. Vergeleken met de Paasweek van 2020 liggen de aantallen 33,1 procent hoger. De export is overduidelijk weer op gang gekomen.

Inline Frame URL

Minder APK’s
De werkplaatsen bleven op Tweede Paasdag dicht. Geen enkele auto is op die dag gekeurd. In totaal werden er in de overige vier dagen 129.909 voertuigen onder handen genomen door de keurmeesters. Dat is 15,3% lager dan de week ervoor. Ten opzichte van week 16, waar Pasen in viel, liggen de aantallen 4,9% lager.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met VWE Automotive via 088 - 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op