header

Wordt de Franse occasion kampioen?

Met het EK en de Tour de France staat Frankrijk deze zomer weer volop in de belangstelling. Ook de occasionkoper toont in de aanloop hiernaartoe veel interesse in Franse auto’s. In de eerste vijf maanden van dit jaar verkochten autobedrijven 106.753 occasions van Franse merken aan consumenten. Dat zijn er 6,2% meer dan de 100.516 occasions die in dezelfde periode vorig jaar werden verkocht. De verkoop van alle merken occasions steeg met 5,0%. De populariteit van Franse auto’s groeit dus; hun aandeel in de occasionmarkt steeg van 22,0% in 2015 naar 22,3% dit jaar. Duitsland voert de ranglijst aan als grootste occasionmerk. De finale van occasions gaat dit jaar dus tussen Frankrijk en Duitsland. Wie wordt er occasionkampioen van 2016?

Peugeot populairst
In Nederland is Peugeot het populairste Franse occasionmerk. 42% van de verkochte Franse occasions is een Peugeot. Ook is dit het Franse merk waarvan de occasionverkopen dit jaar het sterkste groeiden; met 11,8% tot 44.864 auto’s in de periode tot en met mei. Een sterke tweede is Renault, verantwoordelijk voor 37% van de Franse occasionverkopen dit jaar. 21% is een Citroën. Andere Franse merken spelen hooguit een rol in de oldtimermarkt.

Vooral compacte Franse auto’s
De meest verkochte Franse occasion is nog steeds de Peugeot 206. Dat is opvallend, omdat dit model al jaren niet meer nieuw geleverd wordt. Dit jaar zijn de verkopen van gebruikte Renault Clio’s sterk gegroeid, waardoor de Clio de grotere Mégane van de twee plaats in de Franse modelranglijst heeft verdrongen. Er werden ook veel meer Peugeot 308’s verkocht. Verkopen van de Peugeot 107 en Renaults Scénic en Twingo daalden juist.

De top-10 meest verkochte modellen Franse occasions:

grafiek

Bron: VWE Trendweb

 

De top-10 van meest verkochte modellen bestaat vrijwel geheel uit compactere auto’s uit de A-, B- en C-segmenten. Jarenlang werden Franse MPV’s veel verkocht, echter loopt de populariteit van dit segment terug. Wel verkopen de Franse merken steeds meer SUV’s en crossovers. Werden er in de eerste vijf maanden van 2015 nog 1.300 van dergelijke Franse occasions verkocht, dit jaar waren dat er al ruim 3.000, een groei van maar liefst 132%. Het populairste model in dit segment is de Renault Captur.


Snel verkocht
Franse occasions worden in het algemeen snel verkocht. Met gemiddeld 58 dagen staat een Peugeot zelfs het kortste van alle grote merken te koop bij een autobedrijf. Renault zit met gemiddeld 69 dagen ook nog onder het marktgemiddelde in 2016 van 71 dagen. Citroëns staan met gemiddeld 73 dagen wat langer te koop. Wel zijn er op modelniveau grote verschillen; de Citroën C4 Cactus hoort bijvoorbeeld momenteel bij de snelst verkochte auto’s op de markt (met gemiddeld 39 dagen). De Peugeot 108 zit daar zelfs nog een dag onder.


Meer inzichten in de occasionmarkt zijn te vinden in het onlangs verschenen Nationaal Occasion Onderzoek 2016. Download het gehele onderzoek via www.vwe.nl/noo.

N.B. alle genoemde aantallen betreffen uitsluitend door autobedrijven aan consumenten (B2C) verkochte personenauto’s.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op