nieuwsbericht

Zeer sterke toename aantal APK’s in eerste week 2021 door vervaldatum

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. In de eerste week van 2021 worden de eerste gevolgen van de lockdown langzaam zichtbaar. Alleen het aantal APK’s is enorm gestegen ten opzichte van de week ervoor: bijna 100.000 meer keuringen dan in de laatste week van 2020.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Veel minder auto’s opgenomen in bedrijfsvoorraad ten opzichte van vorig jaar
Er zijn vorig week zijn 58.997 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is beter dan de week ervoor, een kwart meer dan in de laatste week van 2020. Toch is het voor begin januari niet veel en dat heeft alles te maken met de lockdown en de daardoor gesloten showrooms. Ter vergelijking: in de eerste week van 2020 werden er 22% meer auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. 

Inline Frame URL

Ondanks lockdown blijft daling tenaamstellingen enigszins beperkt
Bij tenaamstellingen is het hetzelfde beeld te zien, alleen is het effect daar minder sterk. Vorige week zijn er 22.233 auto’s tenaamgesteld. Dat zijn er 18,5% meer dan in de voorgaande week, maar wel duidelijk minder dan in de eerste week van 2020. Toen werden er 24.600 auto’s tenaamgesteld; bijna 10% meer. Toch wordt er naar omstandigheden best redelijk wat tenaamgesteld, gezien de gesloten showrooms en alle beperkingen die gelden.

Inline Frame URL

Polen is de belangrijkste exportbestemming in week 1 
Er zijn vorige week 5.578 auto’s geëxporteerd. Dat zijn er ruim 70% meer dan de week ervoor. Dat was te verwachten; door de kerstvakantie en de lockdowns in verschillende landen was de laatste ook een erg rustige week. Vorige week zijn er wel duidelijk minder auto’s geëxporteerd dan in de eerste week van 2020. Voor zowel personen- als bedrijfsauto’s was Polen veruit de belangrijkste bestemming, gevolgd door België. Export naar Libië begint ook weer op peil te komen.

Inline Frame URL

APK’s schieten omhoog: liever een vervaldatum in 2022
Er zijn vorige week zeer veel APK’s uitgevoerd, namelijk 171.227. In de laatste week van 2020 waren dat er nog ongeveer 75.000. Een verschil van bijna 100.000. Veel mensen hebben liever dat de nieuwe APK vervaldatum in 2022 ligt dan in 2021. Resultaat was dat afgelopen week de beste week voor APK’s was sinds half juni, de periode voor de zomervakantie. 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op