fiets

45 km/u-fiets een steeds gewilder alternatief

Verkopen speed pedelecs dit jaar met 37% gestegen
 

In 2019 zijn de verkopen van nieuwe speed pedelecs in ons land met 32% gestegen. Dit jaar groeien de verkopen nog sterker. In de eerste vijf maanden zijn er 2.086 nieuwe speed pedelecs verkocht. Dat zijn er 567 meer dan over dezelfde periode vorig jaar; een groei van 37%. Recordmaand was april 2020, toen er 472 van deze snelle fietsen zijn verkocht.

De twee belangrijkste redenen achter deze groei zijn de nieuwe regels voor een ‘fiets van de zaak’ en daarnaast dat mensen door de coronapandemie het openbaar vervoer vermijden. 

Een speed pedelec kan een goed alternatief zijn voor het openbaar vervoer, de auto of een andere tweewieler, ook voor het woon-werkverkeer. Met een speed pedelec kunnen namelijk snelheden tot 45 kilometer per uur worden bereikt, zodat ook langere afstanden snel kunnen worden afgelegd op ‘de fiets met een kenteken’.
 

Zakelijk gebruik
Sinds 1 januari gelden er nieuwe, eenvoudigere regels voor een ‘fiets van de zaak’. Tegen een bijtelling van 7% van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets. Dit lijkt effect te hebben op de verkopen. Verkopen aan bedrijven stegen namelijk met 50%.

Het aandeel van zakelijke kopers ligt nu op 15% van alle nieuw verkochte speed pedelecs. Verkopen aan particulieren stegen dit jaar met 35%. De particulieren die de meeste speed pedelecs kopen, zijn mensen in leeftijd van 46 tot 55 jaar oud. De verkoopstijging dit jaar bevindt zich in een bredere leeftijdsgroep; tussen de 36 en 65 jaar.

In Zuid-Holland worden het meeste speed pedelecs verkocht. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er al 358; de helft meer dan vorig jaar. De groei blijkt het sterkste in de landelijke provincies. In Friesland zijn verkopen dit jaar verdubbeld, in Zeeland bedroeg de groei maar liefst 139%. De plaats waar de meeste speed pedelecs worden verkocht is nog steeds Amsterdam; 60 fietsen dit jaar en dat is minder dan de 69 die er in de eerste vijf maanden van 2019 werden verkocht.

Stromer aan kop, Gazelle in opkomst
Marktleider bij speed pedelecs is Stromer. Dit Zwitserse merk verkocht zowel vorig als dit jaar ruim het dubbele van enig ander merk. Verkopen van Gazelle zijn dit jaar meer dan verdrievoudigd. Daarmee stijgt het naar de tweede plaats, ten koste van Riese & Müller. Ook Qwic groeit sterk. 
Ondanks de sterke groei van deze markt zijn er ook merken die dit jaar minder verkochten; met name Evo, Specialized, Flyer en Giant.

Top 10 merken nieuw verkopen speed pedelecs

top 10 merken verkopen speed pedalecs

Bron: VWE Automotive 

Het meest verkochte type speed pedelec is dit jaar de Stromer ST1 X. Vorig jaar was dit ook al de marktleider. Dit jaar zijn verkopen van dit type meer dan verdubbeld. Eén op de zes verkochte speed pedelecs is van dit type.

Top 10 modellen nieuw verkopen speed pedelecs

top 10 modellen nieuw verkopen speed pedakecs 1
Bron: VWE Automotive 


Over een fiets van de zaak geldt sinds dit jaar een bijtelling van 7% van de catalogusprijs. Catalogusprijzen van speed pedelecs en andere fietsen staan op de website www.bijtellingfietsvandezaak.nl.

 

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op