nieuwsbericht

Autobranche: Hoogste aantallen sinds maart behaald

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Voorraden worden bijna als normaal aangevuld
Vorige week zijn er meer dan 57.000 ocassions in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is vrijwel evenveel als medio maart toen Nederland in de intelligente lockdown ging en een aantal dat daarna niet meer behaald is. De markt is zich duidelijk aan het herstellen. Het volume ligt nog wel wat onder het niveau van voor de crisis, nu nog maar een procent of 5. In april was dat verschil nog tientallen procenten.

orb's

Forse verkoopstijging in veel provincies
Het aantal tenaamgestelde voertuigen per werkdag lag vorige week licht boven het niveau van de week er voor. De vrijdag voor het Pinkerweekend is er wel een recordaantal auto’s tenaamgesteld. 

In alle delen van het land zijn de verkopen in mei fors gestegen. Vooral in de provincies Utrecht, Zeeland en Drenthe blijven verkopen nog wat achter bij de eerste maanden van dit jaar. In Groningen en Limburg lagen de verkopen in mei al hoger dan in de eerste maanden van dit jaar.

voertuigen

 

Flinke exporttoename in mei
De export van occasions vertoont al een aantal weken een stijgende lijn. Vorige week is het hoogste aantal geëxporteerde auto’s sinds het uitbreken van de coronacrisis bereikt. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen worden maatregelen versoepeld waardoor er minder barrières voor export zijn en de vraag in die landen toeneemt. 

Zo zijn er in mei ruim twee keer zoveel auto’s naar België geëxporteerd dan in april 2020. Ook de export naar Roemenië en Oekraïne komen weer op gang. De vijf bestemmingen waar in mei de meeste auto’s naar toe gingen:

landen

aantal exports

 

185.000 APK’s in één maand
Vorige week zijn er meer dan 185.000 APK’s uitgevoerd. Dat aantal is sinds begin maart niet gehaald. En dit aantal was maar liefst 34% meer dan de week ervoor. Dat kwam ook doordat die week een extra vrije dag bevatte.

apks

 

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op