header

Consument kiest voor ruimte en grip in de winter

donderdag 11 december 2014

Tags: VWE-Nieuws

 

Vierwielaandrijvers en grotere auto’s in december populairder op occasionmarkt

 

Nederlandse occasionkopers hebben in deze tijd van het jaar andere autovoorkeuren dan in de lente en zomer. In de decembermaand worden er vaker vierwielaandrijvers en grotere auto’s verkocht. Cabrio’s en MPV’s zijn juist minder in trek.

Bekend is dat er in de herfst en winter minder cabrio’s worden verkocht. Verkopen van gebruikte cabrio’s met softtop liggen dan 28,5% lager dan in de lente en zomer. Ook van cabrio’s met een metalen vouwdak worden er dan 25% minder verkocht. Daarnaast worden ook stationwagens en MPV’s in het voorjaar meer verkocht, onder andere voor de vakanties en familie uitstapjes. En waar geeft de Nederlandse consument in de decembermaand dan de voorkeur aan? In vergelijking met de rest van het jaar kiest de occasionkoper in december vooral voor grote auto’s. De full-size SUV, zoals de BMW X5, en grote sedans uit het F-segment zoals de Mercedes S-klasse zijn in verhouding meer in trek. Ook de grotere auto’s uit het D- en E-segment worden in december meer verkocht. Dit zijn auto’s zoals de Renault Laguna en Audi A6.

Gladheid
Naast de full-size SUV, zijn ook terreinauto’s populair in december. Bij sneeuw en gladheid bieden deze auto’s extra grip, een groot voordeel in de wintermaanden en tijdens de wintersportvakanties. Opvallend genoeg worden er juist minder kleinere midi-SUV’s verkocht. Een reden hiervoor kan zijn dat een midi-SUV, zoals de Kia Sportage, vaak geen vierwielaandrijving heeft. Deze auto’s bieden dus niet de belangrijkste voordelen bij winterse gladheid die terreinwagens en de meeste full-size SUV’s wel hebben.

Stoere modellen
Opvallende modellen waar de belangstelling in de kerstmaand voor toeneemt zijn veilige en stoere auto’s als Saab’s, de Jeep Grand Cherokee en Volvo V70 Cross Country. Modellen die in deze tijd minder in trek zijn, zijn naast kleine auto’s als de VW Up! en Peugeot 208, vooral cabrio’s als de Fiat 500c, Mini cabrio, BMW Z4 roadster en Volvo C70 convertible.

 

Bron: VWE Trendweb

N.B. alle genoemde aantallen betreffen verkopen van personenauto occasions door autobedrijven aan consumenten (B2C). Deze analyse is gebaseerd op verkoopgegevens van de afgelopen 3 jaar.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op