nieuwsbericht

De automarkt in april tijdens coronacrisis

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we dagelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen dagen zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

De eerste 2 weken van april
Nu de eerste helft van de maand april én een maand intelligente lockdown erop zitten, bekijken we hieronder de marktontwikkeling over een wat langere periode. Duidelijk is dat er grote klappen gevallen zijn.
 

Flinke dalingen
De nieuw verkopen zijn met 36,7% gedaald. Toch zijn er bijna 7.500 nieuwe personenauto’s geregistreerd in de afgelopen twee weken. 

Maar de cijfer van de nieuw verkopen zijn veel gunstiger dan de import van occasions, die bijna stil is gevallen. Er zijn de laatste 2 weken slechts 436 occasions naar ons land gehaald en dat is 83,2% minder dan over dezelfde periode vorige maand. Dit komt doordat sommige landsgrenzen gesloten zijn en de RDW een tijd lang geen importkeuringen heeft uitgevoerd. 

Ook de export van occasions heeft een grote klap gekregen. Dit komt ook doordat veel landsgrenzen gesloten zijn, handelaren niet (kunnen) reizen en de vraag in de meeste landen waar occasions naar toe gaan sterk is afgenomen. 

grafiek

Bovenstaand overzicht met Nieuwe Verkopen, Import en Export van Occasions vergelijkt de eerste 2 weken van april met de eerste 2 weken van maart.
 

Daling nieuwe voorraad; APK op peil
Het aantal ORB’s (occasions die worden opgenomen in de bedrijfsvoorraad van autobedrijven) is sterk gedaald, naar 88.756 in de eerste helft van april. Dat is 26,4% minder dan vorige maand. 

Autobedrijven verkopen minder, waardoor ze minder inruilauto’s aangeboden krijgen. En zijn voorzichtig geworden met het inkopen van auto’s, om zo voorraadrisico’s te beperken.

Het aantal APK’s (verplicht periodiek onderhoud) dat is uitgevoerd is vrij goed op peil gebleven. Er zijn in de eerste helft van deze maand ruim 323.000 APK’s uitgevoerd voor personenauto’s; 2,5% minder dan in de eerste helft van maart. De verplichting om APK uit te voeren loopt dan ook gewoon door.

grafiek

Bovenstaand overzicht met APK en ORB vergelijkt de eerste 2 weken van april met de eerste 2 weken van maart.


Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op