header

Exportcijfers 2016

Met ruim 20 jaar ervaring in exportdienstverlening, weet VWE als geen ander wat er speelt in de wereld van voertuigexport. Naar welke landen worden de meeste voertuigen geëxporteerd? En welke voertuigen zijn populair in welk land? We geven inzicht in de exportcijfers over heel 2016. Het jaar waarin de export van bedrijfsauto’s - na enkele jaren van afname - is gegroeid met 9,1%, terwijl de export van personenauto’s juist licht daalde.

Lichte daling export personenauto’s
De export van occasions daalde licht in 2016; van 241.792 personenauto’s in 2015 naar 234.772 vorig jaar (-2,9%). De export loopt al enkele jaren terug, vooral door de sterke binnenlandse vraag en het beperkte aanbod. De daling is iets sterker dan de 2,4% waarmee de export in 2015 was terug gelopen.

Polen versterkte haar positie als belangrijkste exportbestemming. Inmiddels gaat bijna één op de vier exportauto’s naar Polen. Ook de export naar Roemenië, Duitsland en Bulgarije groeide. Opvallend is de al sinds 2015 snel stijgende export naar Portugal en Italië. De grootste daling vond plaats in exporten naar Libië. Dit land viel in 2016 terug van de derde naar de zevende plaats. Ook export naar Oekraïne, Benin, Bosnië-Hercegovina en Libanon liep terug.

Top 10 exportlanden 2016 personenauto’s

grafiek

Export bedrijfsauto’s
De export van gebruikte bedrijfsauto’s groeide in 2016 met 9,1%. Er werden 39.211 bedrijfsauto’s geëxporteerd, 3.268 meer dan in 2015. Dat is een grote verandering ten opzichte van de sterke daling van deze markt tussen 2013 en 2015.

Vooral naar Oekraïne en Roemenië werden er meer bedrijfsauto’s geëxporteerd. Andere groeimarkten zijn Bosnië-Hercegovina, Ghana en Macedonië. De export naar Nigeria nam daarentegen met een derde af. Er gingen ook minder bedrijfsauto’s naar Libië, Duitsland en Georgië.

Top 10 exportlanden 2016 bedrijfsauto’s

grafiek

Populaire exportauto’s per land
Het verschilt per land welke voertuigen uit Nederland worden geëxporteerd. Om de inkoop te kunnen afstemmen op uw kopersgroep, laten we zien welke merken en modellen de afgelopen 2 maanden (november en december) het meest populair waren in de drie grootste exportlanden:

Top 5 Polen: exportauto’s nov-dec ‘16

grafiek

Top 5 Roemenië: exportauto’s nov-dec ‘16
grafiek

Top 5 België: exportauto’s nov-dec ‘16
grafiek

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op