nieuwsbericht

Groei APK-volume zet door tot 2018

NIEUW: het Nationaal APK rapport 


In 2016 zijn ruim 2% meer APK’s uitgevoerd dan in 2015. Een trend die de komende 2 jaar doorzet, want in zowel 2017 als 2018 wordt een groei in het APK-volume verwacht. Dit is een van de conclusies die is getrokken uit het Nationaal APK rapport, dat ingaat op de trends in de APK-markt.

Het totale Nederlandse wagenpark telt momenteel 9,2 miljoen voertuigen, waarvan zo’n 75% in 2017 gekeurd moet worden. Bij zowel personenauto’s als lichte bedrijfsauto’s neemt het aantal APK’s in 2017 toe en bij beide voertuigsoorten zet deze groei ook in 2018 door.

Aantallen APK’s per voertuigsoort

grafiek

Bron: VWE Automotive

Verdeling merkdealers, universelen en fastfitters
De APK-markt wordt vooral bediend door universele autobedrijven en merkdealers. Samen nemen deze partijen bijna 96 procent van het aantal keuringen voor hun rekening. Al enkele jaren bedienen de fastfitters zo’n 4% van de markt, waarbij het aandeel in 2016 van 4,2% naar 4,1% is gedaald. Ook het merkkanaal heeft het APK-aandeel zien dalen van 31,6% naar 31,3%, terwijl het aandeel van de universele garages van 64,2% naar 64,6% procent is gestegen.


Aantal APK’s per keuringsinstantie

grafiek

Bron: VWE Automotive

Het Nationaal APK rapport 2017: trends en inzicht in de APK-markt
Deze, en nog vele andere conclusies komen voort uit het eerste Nationaal APK rapport, dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen Aftersales Magazine en VWE Automotive. Marc van der Elst, onderzoeker van VWE, onderzocht de trends van de Nederlandse APK-markt.

Het Nationaal APK rapport is te downloaden via www.vwe.nl/apk-rapport

N.B. Alle bovenstaande cijfers hebben betrekking op personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op