nieuwsbericht

Lockdown en kerst weerhouden occasionmarkt niet van relatief goede cijfers

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Deze week zien we dat de cijfers flink lager uitvallen dan de week ervoor, maar de week had een dag minder door kerst. Met dat gegeven in het achterhoofd is de conclusie dat de occasionmarkt zich behoorlijk staande houdt, ondanks gesloten showrooms en een kerstweek. Autobedrijven slagen er nog steeds in om auto’s af te leveren. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Geen slecht resultaat voor bedrijfsvoorraden
Vorige week zijn er toch nog 45.973 auto’s in bedrijfsvoorraad gezet. Dat is weliswaar 14,3% minder dan de week ervoor, maar gezien de sluiting van showrooms en het feit dat er vanwege kerst minder werkdagen waren zeker geen slecht resultaat. In dezelfde week in 2019 zijn er 33.612 auto in bedrijfsvoorraad gezet, maar toen vielen beide kerstdagen doordeweeks.

Inline Frame URL

Aantal tenaamstellingen relatief goed, ondanks wegvallen vrijdag door kerst
Ook het aantal tenaamstellingen kwam lager uit dan de week ervoor. In totaal werden er vorige week 18.622 auto’s tenaamgesteld; 15,6% minder dan de week ervoor. Ook hierin spelen de kerstdagen een rol, zeker omdat vrijdag normaalgesproken de dag is dat de meeste auto’s worden tenaamgesteld. Ondanks dat de showrooms gesloten zijn, slagen autobedrijven er in om nog behoorlijk veel auto’s aan kopers af te leveren. 

Inline Frame URL

Export daalt volgens jaarlijkse trend met kerst
Er zijn vorige week 4.479 auto’s geëxporteerd. Dat is maar liefst 39,7% minder dan de week ervoor. Tegen de kerst neemt de export altijd fors af. In dezelfde week vorig jaar werden er nauwelijks meer dan 3.000 auto’s geëxporteerd, door de twee doordeweekse kerstdagen.

Inline Frame URL

APK’s fors hoger dan in 2019
De werkplaatsen mogen wel gewoon open blijven. Zij voerden vorige week 103.747 APK’s uit. Dat is 27% minder dan de week ervoor, maar met maar 4 i.p.v. 5 dagen waarop keuringen konden worden gedaan bleef het volume behoorlijk op peil. En lag dat zelfs 60% hoger dan het aantal in de kerstweek van 2019.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op