header

Marktstatistieken maart - augustus 2014

donderdag 9 oktober 2014

Tags: VWE-Nieuws

 

Met toegang tot vele databronnen, kennen we de trends en ontwikkelingen in de markt. We zeggen dan ook niet voor niets: ‘VWE weet wat er speelt in de voertuigbranche’. Het inzicht in de trends en ontwikkelingen in de markt delen we graag met u, zodat ook u weet hoe de markt zich beweegt. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden en laten we zien hoe de occasionverkopen, de voorraden en de export-, import- en APK-markt zich hebben ontwikkeld.


Occasionverkopen

model chart

 

 

 

 

 

Alle type verkopen in augustus zijn gedaald ten opzichte van juli. Vergeleken met augustus 2013 zijn alleen de B2C-verkopen gestegen. Over het hele jaar opgeteld zijn er 0,9% meer personenauto's verkocht dan vorig jaar. In juli en aug was dat een plus van meer dan 3%. De C2C- en B2B-verkopen blijven beide echter achter (cumulatief resp. -4,3% en -5,7% t.o.v. 2013).
model chart

De bedrijfsvoorraden occasions bewegen de afgelopen periode wat op en neer rond een gemiddelde van 285.000 personenauto's. In juni en juli zijn de bedrijfsvoorraden licht gedaald, in augustus weer licht toegenomen (0,9%). Daarmee zijn de voorraden groter dan in 2013; in augustus is het verschil met augustus 2013 opgelopen tot 8,8%.

De totale export loopt de laatste maanden wat terug, waarbij de daling bij lichte bedrijfsauto’s het grootst is. Vergeleken met vorig jaar ligt de totale export behoorlijk onder het niveau van 2013. Over de eerste 8 maanden is dat een cumulatieve daling van 10% t.o.v. vorig jaar. De export van jongere auto's, die in aanmerking komen voor BPM teruggave, blijft echter wel redelijk op peil. Over de eerste 8 maanden zelfs een cumulatieve stijging van  4,5% t.o.v. vorig jaar.

Import occasions

model chart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De import van occasions schommelt van maand tot maand, maar is augustus behoorlijk gedaald (-9%). Dat gebeurde vorig jaar ook in de maand augustus. Het totale aantal importen ligt nog steeds behoorlijk boven het niveau van 2013, gemiddeld ongeveer 15%.

 

model chart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jaren van een teruglopend aantal APK's, is die trend dit jaar gekeerd. De aantallen APK's liggen in 2014 boven het niveau van 2013. Cumulatief over de 1e 8 maanden 4,0% hoger dan in 2013. De laatste maanden is het aantal APK's weliswaar gedaald, maar dat is een gebruikelijk seizoenspatroon; in zomermaanden zijn er altijd minder keuringen.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op