nieuwsbericht

Paard van Sinterklaas is trendsetter

Wit 10x zo vaak gekozen voor nieuwe auto


De Sint met zijn witte paard weet het natuurlijk al jaren: wit is dé kleur voor je vervoersmiddel. Ook dit jaar is de kleur wit weer populairder geworden. Dit jaar is 19% van de nieuwe personenauto’s wit. Dat is tien keer zo veel als in 2007.

Nu de maand van de lijstjes weer is aangebroken, heeft VWE de favoriete autokleuren van het jaar weer op een rij gezet. De meest gekozen kleur voor personenauto’s is nog steeds grijs, gevolgd door zwart. Het aandeel van deze twee kleuren is dit jaar echter wel gedaald. Op de derde plaats van meest verkochte kleuren staat wit. In 2007 was nog maar 1,9% van alle nieuwe personenauto’s wit, maar sindsdien is het aandeel witte auto’s snel gestegen. Ook in 2015 is wit weer populairder geworden. In de eerste elf maanden van dit jaar was 19% van de nieuw verkochte auto’s wit, bijna één op de vijf dus. Andere kleuren die dit jaar populairder werden zijn blauw, groen en rood. Dit zijn alle drie kleuren die jarenlang steeds minder werden gekozen, maar die nu dus weer een comeback laten zien. De kleur bruin is na een opleving enkele jaren geleden weer op z’n retour.

grafiek

Bron: VWE Trendweb

Wit vooral populair voor kleine auto’s
Van alle nieuw verkochte auto’s uit het kleinste A-segment in 2015 had maar liefst 31% witte lak. Voor grote sedans wordt zelden wit gekozen. Van de auto’s uit het F-segment (zoals de Mercedes S-klasse) is dit jaar maar 1,6% wit. Wit is ook een populaire kleur voor nieuwe midi-SUV’s, maar weer minder voor grote SUV’s. De meest verkochte witte auto’s waren in de eerste elf maanden van dit jaar de Kia Picanto (3.612 witte exemplaren), gevolgd door de Volkswagen Up! (3.188).

Witte occasions ook populair
Ook bij occasions is wit een gewilde kleur. Witte occasions worden duidelijk sneller verkocht dan gemiddeld. En sneller dan het vaak gekozen grijs of zwart. Opvallend is dat crèmekleurige occasions het snelst verkocht worden. Deze cijfers kunnen echter een vertekend beeld geven doordat slechts enkele modellen in deze kleur geleverd zijn (vooral Fiat 500’s). Gele en oranje occasions staan het langst te wachten op een nieuwe eigenaar.

De gemiddelde statijd in 2015 voor occasions tot 8 jaar oud:

grafiek

Brond: VWE Trendweb

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op